Guide till säkra nya bilar 2024 med låga utsläpp

Folksam väljer nya bilar

Se hela listan

Vad ska man köpa för ny bil 2024? Vi guidar dig och rekommenderar nya bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden 2024, som klarar Folksams säkerhets- och utsläppskrav.

  • Förutom högsta krocksäkerhet måste en rad säkerhetssystem såsom autobromssystem för både fotgängare och cyklister och filavåkningsvarnare eller filhållningsstöd vara standard
  • Samtliga bilar på listan är laddbara eller drivs med alternativa bränslen
  • Kör du en av de rekommenderade bilarna i vårt urval får du 10 procents rabatt på din bilförsäkring
Titta på listan med de rekommenderade nya bilarna innan du väljer din nästa bil.

Vårt urval

Här hittar du ett urval av nya bilar 2024: miljösmarta bilar med bra säkerhet och lågt utsläpp av koldioxid. Du kan sortera urvalet efter de olika kolumnerna och även jämföra olika modeller med varandra.

Du får 10 % rabatt på bilförsäkringen när du kör en av bilarna i listan.

Uppgifterna är hämtade från JATO Dynamics och bilfabrikanternas generalagenter. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter i datan.

Förkortningen iu i tabellen betyder ingen uppgift.

Eftersom en ny bil rullar i snitt 17 år har det på sikt en stor betydelse vilka bilar som köps som nya. Att ersätta den befintliga bilflottan kommer ta lång tid. Därför är det viktigt att välja de nya bilar som skyndar på omställningen mot de säkraste bilarna med minsta möjliga utsläpp.

Folksams trafikforskare Anders Ydenius om rekommendationerna

Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare, varför skapar ni den här guiden av säkra nya bilar med låga koldioxidutsläpp?

– Eftersom vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder vill vi spara liv och värna om miljön. Vi vill styra utvecklingen av nya bilar mot högre säkerhet och mindre miljöpåverkan samt påverka bilvalen både hos bilköpare inom och utanför Folksam.

Eftersom en ny bil rullar i snitt 17 år har det på sikt stor betydelse vilka bilar som köps som nya Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare

Vilka krav ställer ni på årets urval?

– Det är tuffa krav på säkerhet och miljöprestanda. Eftersom utvecklingen inom de här områdena går snabbt framåt ser vi över kraven varje år. Förutom högsta krocksäkerhet, whiplashskydd, bältespåminnare, antisladdsystem och filvarningssystem så är autobroms för oskyddade trafikanter ett standardkrav.

– Utsläppskraven är tufft satta och siktar mot en utsläppsfri bilflotta till 2030. Redan nu består listan endast av laddbara modeller alternativt med gas-, vätgas- eller etanoldrift.

Hur använder ni urvalet på Folksam?

– När du som kund väljer en bil från vår lista, ger vi dig en försäkringsrabatt under tre år som tack för att du väljer en säker bil med lågt koldioxidutsläpp.

– Ungefär hälften av alla biluthyrningar görs till försäkringsbranschen i samband med en bilskada och det är en stor andel bilar. Vi ställer krav på att de måste kunna erbjuda bilar från vårt urval.

– Folksamanställda som väljer personalbil måste välja bland dem som finns på listan.

– Nästan sextio procent av nya bilar köps av juridiska personer som företag, kommuner och landsting som vi kan påverka och vägleda i deras val av stora bilflottor. Externa företag kan fritt använda den här listan som underlag i sina egna fordonspolicyer.

Hur hittar jag en säker bil? Alla bilar vi rekommenderar uppfyller våra säkerhets- och utsläppskrav, som ses över en gång per år. Här kan du läsa mer om vad vi undersöker när det gäller säkra bilar.

Våra säkerhetskrav

De bilar vi godkänner ska uppfylla de här kraven:

Krocksäkerhetskrav
  • Minst fyrtio procent bättre än medelbilen i Folksams undersökning “Hur säker är bilen?” (samtliga storleksklasser) eller:
  • Minst fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester
  • Krocktestresultat från Euro NCAP får inte vara äldre än från 2017

Letar du efter en säker begagnad bil? Titta i vår rapport "Hur säker är bilen?".

Till vår rapport Hur säker är bilen?

Bilen måste ha ett dokumenterat effektivt whiplashskydd, vilket kan uppvisas genom krocktester eller verkliga data. Minst ett av villkoren måste vara uppfyllt:

  • Effektiviteten måste vara i nivå med skydd som visat sig bra både i krockprov och verkliga olyckor.
Resultat från whiplash krocktester
  • Betyget "Good” i framsätet i Euro NCAP:s Whiplash protection
  • Betyget ”G” i dynamic whiplash rating av amerikanska IIHS.

Bilen måste vara utrustad med bältespåminnare på samtliga platser och uppfylla funktionskrav motsvarande Euro NCAP.

Bilen ska ha autobroms som standard med detektion av fordon, fotgängare och cykel.

Bilen ska antingen ha filavåkningsvarnare eller filhållningsstöd som standard. Filavåkningsvarnare aktiveras när bilen ofrivilligt närmar sig körfältslinjerna. Filhållningsstöd håller bilen i sitt körfält.

Hur ska vi nå biltransporter med nollutsläpp? Omställningen mot fossilfria biltransporter är i full gång. Folksam är unikt i försäkringsbranschen genom sitt medlemskap i Hagainitiativet som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. Medlemskapet har ett mål på noll nettoutsläpp av koldioxid från 2030.

Folksam arbetar för ett nollutsläpp av koldioxid till 2030

Utsläppskraven gäller CO2-utsläpp uppmätt enligt körcykeln WLTP.

Utsläppskrav för 2024

I grafen och tabellen nedan visas vilka utsläppsgränserna är för olika bilvikter.

Utsläppscertifiering Euro6d

Förutom viktbaserade utsläppskrav, ska motorn uppfylla reningskrav enligt Euro6d. RDE i tabellen nedan betyder Real Drive Emission. Det är en metod att mäta kväveoxider under verklig körning.

Euroklass Kolväte milligram per kilometer Kväveoxider milligram per kilometer Partikelmassa milligram per kilometer
Euro 6d bensin 100 85,8 (RDE) 4,5
Euro 6d diesel 170 114,4 (RDE) 4,5
Ett moln det står hej i
Hej!

Ställ din fråga direkt till vår trafikforskare Anders Ydenius

En bilförsäkring med högt betyg

Vår Bilförsäkring Stor har det du behöver för att vara trygg på vägen och får betyget 4,6 av 5 hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Våra bilförsäkringar

Försäkring märkt med Bra Miljöval

Vår bilförsäkring är märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning.

Se filmen om varför det är viktigt – för dig och för oss