För att se detta innehåll behöver du slå på funktionella cookies i dina
Välj en skidhjälm som skyddar huvudet
Är du en av de två miljoner svenskar som älskar utförsåkning? I år har vi testat 14 av de vanligaste hjälmarna på marknaden för ungdomar och vuxna.
Det är viktigt att ha en skidhjälm som skyddar huvudet ifall att du har otur i skidbacken. Vi bryr oss om dig och din säkerhet och vill påverka hjälmtillverkarna att utveckla säkrare hjälmar.
I testet utmärker sig tre hjälmar som får Folksams utmärkelse Bäst i test eller Bra val: Everest Alpine MIPS Helmet, Giro Nine MIPS och tävlingshjälmen Sweet Protection Volata. Bäst testresultat får Everest Alpine MIPS Helmet som är 30 procent bättre än genomsnittet.
Folksams tuffa tester visar att det finns en stor spridning av resultaten mellan hjälmarna och att det finns potential att göra dem säkrare.
Vi har gjort fyra tester per hjälm. För att säkerställa resultatet testades två hjälmar för varje testmoment. Det första testet motsvarar det som görs för att en hjälm ska kunna få säljas på den svenska och europeiska marknaden. Det testet utvärderar hjälmarnas stötupptagning vid ett rakt islag.
Sedan har vi gjort ytterligare tre tester som speglar hjälmens skyddsförmåga i skidolyckor med olika islagsvinklar – snett islag mot ovandelen av hjälmen, snett islag mot sidan av hjälmen och snett islag mot främre delen av hjälmen. De tre sneda islagen utsätter det hjälmbeklädda testhuvudet för rotation.
Just rotation av huvudet vid islag, vet vi är kritiskt för hjärnskador. För att kunna beräkna vilken risk det är att få en hjärnskada har vi genomfört datasimulering. För att utvärdera och jämföra hur bra hjälmarna skyddar, väger vi samman resultaten från alla fyra testerna.
Slag mot ovandelen av huvudet
Filmen nedanför visar testet med slag mot ovandelen på hjälmen och fallet mot den sneda ytan (45 grader) skapar en rotation av huvudet vilket vi vet är kritiskt för hjärnskador. Det hjälmbeklädda huvudets hastighet är 23 kilometer i timmen när det träffar den sneda ytan.
Slag mot sidan av huvudet
Precis som vid den första filmen visar detta ett snett islag. Denna gång ett snett islag mot sidan av hjälmen som speglar ett fall i skidbacken alternativt ett slag mot sidan av hjälmen.
Slag mot tinningen
Det här testet motsvarar snett islag mot tinningen vilket motsvarar ett fall i skidbacken eller snett slag mot främre delen av huvudet.
Rakt slag mot hjälmen
Den här filmen visar ett rakt islag mot hjälmen vid 19 kilometer i timmen. Detta är det test som ingår i certifieringstestet för att godkänna hjälmar på den svenska marknaden. Hjälmen släpps mot en horisontell yta, vilket endast speglar hjälmens stötupptagning vid raka islag.
Datasimuleringar utifrån testresultat
En datasimulering har gjorts för att beräkna risken för svåra skador på hjärnan utifrån testresultaten. I datasimuleringen har en modell av människohjärnan använts, framtagen av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan. Rött innebär hög belastning och motsvarar 50 procent för hjärnskakning. Blå innebär låg belastning.
Datasimulering sämre hjälm
I simuleringsfilmen nedanför visar vi vad som händer vid snett slag mot sidan av hjälmen. Resultatet är från en av de sämre hjälmarna i testet och visar hög belastning vid islag i 23 kilometer i timmen.
Datasimulering Bäst i test hjälm
Filmen nedanför visar belastningarna i hjärnan för den hjälm vi utsett till Bäst i test vid samma islag. Simuleringen visar att belastningen i hjärnan är betydligt lägre och därmed är risken att skadas betydligt lägre.
Tips när du köper hjälm
Om du köper en skidhjälm ska den vara CE-märkt, det är grundregeln. Märkningen är EN 1077. Om du tävlar i alpin skidåkning så behöver hjälmen dessutom uppfylla Internationella Skidförbundets (FIS) krav. Två av de hjälmar som ingår i Folksams test är tävlingshjälmar – POC Skull Orbic X SPIN och Sweet Protection Volata.
Bra tips när du köper hjälm
Köp en hjälm som passar ditt huvud och som sitter skönt utan att ha mössa under
Hjälmen ska sitta så den täcker pannan ner mot ögonbrynen och även nacken
Hjälmen ska alltid vara knäppt när du åker – glöm inte att spänna hakremmen så att hjälmen sitter ordentligt på plats
Du ska kunna få in ett finger mellan hakremmen och hakan
Hjälmar med rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador
Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i – risken är då att hjälmen glider åt sidan om barnet ramlar
Hjälmen ska helst inte ha några kraftiga designlinjer, utan vara rund och mjuk i formerna
Hur länge kan jag ha en hjälm?
Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur ofta den använts. Om hjälmen varit utsatt för yttre våld – köp alltid en ny!
Det här betyder MIPS
Hjälmar utrustade med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) finns till för att minska huvudets rotation vid ett islag. Rotationsvåld orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för.
Skyddet bygger på ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen som därför kan glida på hjälmens insida.
Sju av hjälmarna i testet har MIPS. De tre hjälmar som fick bäst resultat hade alla MIPS.
Så använder du hjälmen rätt
För att uppnå bästa möjliga skydd, välj en hjälm med rätt storlek så att den täcker huvudet ordentligt och upplevs som skön.
Hjälmen ska sitta så att den täcker pannan, bakhuvud och hjässa. Den får inte glida ner i nacken. Innan du börjar använda hjälmen kan du behöva justera nackvred och remmar.
Hakbandet är lagom spänt om du får in ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt.
Vanliga frågor och svar
Alla hjälmar är godkända för att säljas i Sverige och Europa alternativt CE-märkta – varför säger ni ändå att några av dem inte är bra?
Alla hjälmar är godkända enligt lagkrav, men enligt de krav som finns idag testas hjälmarna bara för hur väl de klarar att skydda mot en skallfraktur, inte mot en hjärnskakning eller mer allvarlig hjärnskada.
Folksam har testat även det genom att göra testar med ett så kallat snett islag. Vid våra tester ser vi att dagens hjälmar inte skyddar helt från att få en hjärnskakning. Det är därför angeläget att se över nuvarande testkriterier för certifiering av skidhjälmar. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör även sneda islag omfattas i de europeiska certifieringstesterna.
Behöver man köpa en ny hjälm om man idag har en hjälm som kommit dåligt ut i testet?
Nej, det behöver man inte. Däremot är vår rekommendation att när det väl är dags att köpa en ny, välja en av de skidhjälmar som vi rekommenderar.
Hur länge kan man ha en hjälm?
Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur frekvent den använts. Om hjälmen har varit utsatt för yttre våld ska man alltid köpa en ny.
På vilket sätt skiljer sig Folksams test från ett certifieringstest?
Skidhjälmar som säljs i Sverige är godkända enligt europeiska CE-normer. Till skillnad mot de test som utförs enligt lagkrav testar Folksam även sneda islag och därmed hur bra hjälmen skyddar mot hjärnskakning eller mer allvarliga hjärnskador. Att testa ett snett islag speglar bättre vad som händer vid en skidolycka.
Folksam mäter även vad som händer i hjärnan. De tester som genomförs idag med bara raka islag visar bara hur hjälmen skyddar mot en skallfraktur men inte mot en hjärnskakning eller svårare hjärnskada.
Vad innebär rotationsvåld?
Vid en skidolycka då man slår i huvudet eller krockar med en annan skidåkare och får ett slag mot hjälmen kommer huvudet att utsättas för rotationsvåld, vilket orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för. Rotationsvåldet kan ge upphov till dragningar mellan hjärnans olika vävnader – nervtrådar, blodkärl och hjärnvävnad.
Detta kan vålla hjärnskakning eller i värsta fall en nervskada eller blödning. När vi testar mot en sned yta har vi satt huvudet i rotation på liknande sätt som sker vid en skidolycka. Därför är detta testmoment mycket mer verklighetsnära än då hjälmar testas för ett rakt islag.
Varför skyddar inte hjälmarna idag bättre mot hjärnskakning, som Folksam hävdar i sina tester?
Eftersom sneda islag inte omfattas i de europeiska certifieringstesterna är det många hjälmar som idag är godkända på marknaden som inte ger ett tillräckligt bra skydd mot hjärnskakning.
Samtliga 14 hjälmar uppfyller lagkraven (rakt islag). Folksams test utökas med rotationsskydd (för snett slag mot hjälmen).
Hjälmarna belönas med betyg: Betyg 5 belönas med Bäst i test. Det innebär att hjälmen är 30 procent bättre än genomsnittet och ger ett mycket bra skydd.
Betyg 4 belönas med Bra val. Det innebär att hjälmen är bättre än genomsnittet och ger ett bra skydd.
Betyg 3 får en hjälm som är genomsnittligt bra och ger ett godkänt skydd.
Betyg 2 får en hjälm som är sämre än genomsnittet, men har brister.
Betyg 1 får en hjälm som är sämre än genomsnittet och har dåliga resultat i samtliga tester.
Everest Alpine MIPS Helmet
Pris:
900 kr
Vikt:
627 g
Storlekar:
56 – 58, 58 – 61
Kommentar:
Låga mätvärden i alla tester och har rotationsskydd – Bäst i test!
Kommentar:
Racehjälm som uppfyller Internationella Skidförbundet (FIS) krav på tävlingshjälm med mycket bra stötupptagning.
Totalbetyg:
3
Salomon Cruiser 4D
Pris:
500 – 900 kr
Vikt:
366 g
Storlekar:
53 – 56, 56 – 59, 59 – 62
Kommentar:
Lättaste hjälmen – har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
Totalbetyg:
1
Scott Quiver Plus MIPS
Pris:
1200 kr
Vikt:
515 g
Storlekar:
51 – 55, 56 – 59, 59 – 61
Kommentar:
Medelhjälm.
Totalbetyg:
3
SHRED U Bumper Noshock
Pris:
2000 kr
Vikt:
609 g
Storlekar:
50.5 – 53.5, 53.5 – 57.5, 57 – 61
Kommentar:
Höga mätvärden i alla tester.
Totalbetyg:
1
Smith Aspect MIPS
Pris:
1000 – 1300 kr
Vikt:
433 g
Storlekar:
51 – 55, 55 – 59, 59 – 63, 63 – 67
Kommentar:
Medelhjälm
Totalbetyg:
3
Sweet Protection Rambler MIPS
Pris:
1500 – 1700 kr
Vikt:
644 g
Storlekar:
53 – 56, 56 – 59, 59 – 61
Kommentar:
Höga mätvärden trots att den är utrustad med rotationsskyddet MIPS.
Totalbetyg:
2
Tecnopro Pulse alpinhjälm
Pris:
800 kr
Vikt:
534 g
Storlekar:
51 – 54, 55 – 58, 58 – 61
Kommentar:
Har inget rotationsskydd och höga mätvärden i alla tester.
Totalbetyg:
1
Internet Explorer 11
Du använder Internet Explorer 11 som webbläsare och därför kan vissa funktioner inte fungera på vår webbplats. Vi rekommenderar därför att du uppdaterar din webbläsare för att få bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. En uppdatering gör också att du får en säkrare och snabbare webbläsare.