En man har ett barn på axlarna och håller i barnets händer

Jämför kapitalförsäkring och ISK

Ett sparande i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto, ISK, är två bra alternativ om du vill spara på lite längre sikt. Men hur fungerar det med skatter, utbetalningar och deklaration? Här berättar mer vi om dessa två sparformer och vad du behöver tänka på innan du startar ett sparande.

Skattefritt sparande i kapitalförsäkring från 1 januari 2025

  • Från och med 1 januari 2025 kan du spara upp till 150 000 kr i en kapitalförsäkring eller i en ISK utan att betala skatt. På sparande utöver det betalar du en schablonskatt. Skattefriheten avser det sammanlagda sparandet i dessa sparformer. Den 1 januari 2026 kommer du att kunna spara upp till 300 000 kr utan att betala skatt.

Kapitalförsäkring eller ISK

När du vill spara till dig själv eller dina barn så är kapitalförsäkring och investeringssparkonto, ISK, två alternativ. Här får du veta mer om de två sparformerna så att du själv kan jämföra och välja vad som passar dig bäst. Folksam erbjuder sparande i kapitalförsäkring.

En jämförelse av kapitalförsäkring och ISK

Händelse Kapitalförsäkring ISK
Spartid Rekommenderas för dig som ska spara långsiktigt. Rekommenderas för dig som ska spara långsiktigt.
Insättning Du sätter in pengar hur ofta du vill och med valfria belopp. Du sätter in pengar hur ofta du vill och med valfria belopp.
Utbetalning Månadsvis utbetalning eller som engångsuttag. Engångsuttag
Förmånstagare Du bestämmer helt själv vem som får pengarna vid dödsfall. Du ändrar mottagare enkelt när du vill. Vid dödsfall går pengarna till dödsboet. Du kan enbart styra vem som får pengarna genom att skriva ett testamente.
Skatt Du betalar ingen skatt på de vinster du gör i ditt sparande – men du kan inte heller göra förlustavdrag. Försäkringsbolaget är skatteskyldigt och drar en schablonskatt på ditt sparande. Du betalar ingen skatt på de vinster du gör i ditt sparande – men du kan inte heller göra förlustavdrag. Du betalar en schablonskatt på hela kapitalet via inkomstdeklarationen.
Deklaration Du behöver inte deklarera. Uppgifter om skatt är förtryckta i din inkomstdeklaration och redovisas som en schablonintäkt.
Återbetalningsskydd Ja, 101 % av försäkringens värde betalas ut till de förmånstagare du bestämt vid dödsfall. Nej, pengarna går till dödsboet eller enligt testamente.

De största skillnaderna mellan kapitalförsäkring och ISK

  • I en kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som äger tillgångarna du sparar i. I en ISK är det du själv som privatperson som äger tillgången. Äger du till exempel en aktie inom en ISK kan du rösta på företagets bolagsstämma.
  • I en kapitalförsäkring bestämmer du enkelt vem som ska få pengarna ifall du går bort. En kapitalförsäkring styrs inte av den legala arvsordningen utan du kan fritt välja dina förmånstagare. En ISK blir i stället en del av dödsboet och delas upp mellan dina arvingar. Om du vill att någon särskild ska få sparande i din ISK måste du skriva in det i ett testamente. 
  • För en kapitalförsäkring är det försäkringsbolaget som är skatteskyldigt och betalar in skatten avseende ditt sparande. Försäkringsbolaget drar motsvarande skatt från ditt sparande och du behöver inte själv göra något. I en ISK baseras skatten på en så kallad schablonintäkt som redovisas i deklarationen. Det är genom deklarationen skatten betalas av dig.

Spara pengar i Folksams kapitalförsäkring

Hos Folksam kan du spara i en kapitalförsäkring. Välj själv hur du vill spara, när du vill ta ut dina pengar, om du vill spara till dig själv eller till exempel barn eller barnbarn. Du har också möjlighet att välja om du vill att vi sköter förvaltningen eller om du vill vara aktiv själv.

En schablonskatt betyder att du betalar en tänkt skatt på dina tillgångar, oavsett om ditt sparande har gått med vinst eller förlust. Skatten är en beräkning där statslåneräntan multipliceras med värdet av ditt sparande.

Fördelar med schablonskatt

  • Enkelt - du behöver inte deklarera eller betala skatt för de vinster du gör  
  • Inga oväntade kostnader - skatten är baserad på en fast procentsats på ditt sparande

Nackdelar med schablonskatt

  • Du har ingen möjlighet att göra avdrag på eventuella förluster 
  • Du behöver betala skatt även om dina tillgångar har minskat

En kapitalförsäkring är ett sparande för dig som vill spara på längre sikt, antingen till dig själv eller till barn och barnbarn. Du väljer själv hur aktiv du vill vara – sköta allt själv eller låta oss ta hand om förvaltningen.

Mer om att spara i en kapitalförsäkring

Båda sparformerna passar till att spara till barnen. Vid en kapitalförsäkring kan du spara i ditt namn och därefter enkelt överlåta pengarna när och hur du vill. Du kan även välja ditt barn som förmånstagare, då går pengarna till barnet oavsett om något skulle hända dig.

Vid ett ISK-sparande kan du välja att starta ett sparande i antingen ditt eller barnets namn. Tecknar du i barnets namn är du förmyndare till kontot fram till 18-årsdagen då kontot helt förs över till barnet. Står kontot på dig kan du välja när du vill föra över pengarna. Men skulle något hända dig, som exempelvis en skilsmässa eller bortgång, kommer pengarna gå till antingen en bodelning eller dödsbo – du kan inte välja en förmånstagare.

Ja, du kan spara långsiktigt hos Folksam. Du väljer hur och vad du vill spara till: ett fint tillskott till din framtida pension eller ett privat sparande till ett fritidshus eller som kontantinsats till en lägenhet. Folksam erbjuder sparande i en kapitalförsäkring och du väljer om du vill låta oss sköta förvaltningen eller om du önskar vara mer aktiv.

Folksam erbjuder inte sparande i ett investeringssparkonto.

För både ISK och kapitalförsäkring betalar du en schablonskatt. För kapitalförsäkring sköter Folksam inbetalningarna. För ISK kommer du få uppgiften i din inkomstdeklaration.

Med start den 1 januari 2025 tas skatten bort på sparande över 150 000 kr. Det gäller både för sparande i en kapitalförsäkring och för ISK.

Publicerad: 20 december 2024