Anmäl sjukdom hos barn
Om ditt barn blivit sjuk eller fått en funktionsnedsättning.
Så här gör du
- Samla ihop information
Du behöver lämna information om vilka datum och var ni sökt vård, från första symtom till idag. Vi behöver även information om vilka kostnader du haft.
Så gäller din försäkring
Barnförsäkringen kan lämna ersättning om barnet drabbas av sjukdom, olycksfall eller funktionsnedsättning. Du kan få ersättning för vård, läkemedel, resor och hjälpmedel.
Du hittar mer information i ditt försäkringsvillkor.
Så här ersätter vi barnets skada
Har du haft kostnader för till exempel läkarvård och resor är självrisken tre procent av ett prisbasbelopp. I år är prisbasbeloppet 57 300 kronor, vilket innebär att självrisken är 1 719 kronor.
Akut sjukhusvård
Om ditt barn blir inskriven för akut vård på sjukhus över natt får du en engångsersättning på 600 kronor, upp till två gånger per år.
Sjukhusvård
Om ditt barn blir inskriven på sjukhus över natt får du ersättning på 500 kronor per natt, från första natten i upp till 365 dagar.
Vård i hemmet
Ersättning kan lämnas om du får ett läkarintyg som ordinerar vård i hemmet efter barnets sjukhusvistelse. Det gäller bara om barnet är yngre än 16 år och att vårdbehovet kvarstår minst 14 dagar räknat från första dagen med vård på sjukhus. Ersättning lämnas med 500 kronor i längst 30 dagar per sjukhusvistelse.
Omvårdnadsbidrag
Om du blivit beviljad omvårdnadsbidrag eller tillfällig föräldrapenning vid vård av allvarligt sjukt barn.
Du kan få ersättning till och med det år barnet fyller 19 år.
Om ditt barn drabbas av en diagnos som till exempel cancer, MS eller hjärnskada kan du få en engångsersättning på tio procent av det valda försäkringsbeloppet. Vilka diagnoser som ger ersättning hittar du i ditt försäkringsvillkor. Diagnosen måste vara fastställd av en specialistläkare.
Vilken ersättning kan mitt barn få?
Barnförsäkringen lämnar ersättning för medicinsk invaliditet. Det är en ersättning som vi betalar ut om diagnosen leder till en bestående nedsättning av kroppens fysiska eller psykiska funktion. Vid medicinsk invaliditet lämnar vi ersättning med högst tio procent av försäkringsbeloppet, oavsett antal diagnoser.
När kan mitt barn få ersättning?
Vi kan tidigast göra en bedömning när det går att fastställa de framtida bestående besvären. Tidpunkten varierar beroende på vilken sjukdom, diagnos eller funktionsnedsättning det handlar om. Vi gör bedömningen utifrån riktlinjer i försäkringsbranschens medicinska tabellverk som Svensk Försäkring tagit fram tillsammans med läkare.
Varför måste vi vänta?
Vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan besvären variera från person till person och även förändras med åldern. Besvär som personen haft som barn kan ha ändrats i vuxen ålder. Olika behandlingar, som exempelvis medicinering, terapi och habilitering kan också påverka funktionsnedsättningen.
Vad ingår inte i försäkringen?
Barnförsäkringen har vissa begränsningar för psykiska och neuropsykiatriska diagnoser, exempelvis depression, ätstörning, bipolär sjukdom, adhd, add och autism.
Begränsningen innebär att vi inte lämnar ersättning för omvårdnadsbidrag, tillfällig föräldrapenning vid vård av allvarligt sjukt barn eller ekonomisk invaliditet.
I barnförsäkringen ingår inte diagnosersättning för neuropsykiatriska eller psykiatriska diagnoser. Vi lämnar inte en engångsersättning för att en diagnos blivit fastställd eller vid anmälan till oss.
Vi lämnar inte ersättning för neuropsykiatriska diagnoser om försäkringen är tecknad efter att barnet har fyllt sex år. Om du tecknat försäkringen efter 6 års ålder och symptom för psykiatriska diagnoser visade sig innan försäkringen gällt i minst ett år, lämnar vi ingen ersättning.
Vad behöver vi när du gör anmälan?
För att kunna lägga upp ett ärende behöver vi veta när barnet för första gången var i kontakt med vården. En första vårdkontakt kan variera. I vissa fall kan elevhälsovården och skolan uppmärksammat första symptom och sedan remitterat vidare. I andra fall kan en egen remiss till exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin vara en första vårdkontakt. Vi utgår inte från när en utredning påbörjas. Första symptom kan exempelvis vara sömnproblem, koncentrationssvårigheter, försenad språkutveckling, selektivt ätande, mag- och tarmbesvär, ångest eller sociala svårigheter.
Vi önskar även veta när diagnosen eller diagnoserna blivit fastställda och vilka vårdinrättningar ditt barn varit i kontakt med. Med vårdinrättningar menas vårdcentraler- och hälsocentraler, sjukhus, mottagningar och skolhälsovården.
Medicinskt samband
Om barnet exempelvis har autism, en ätstörning och en språkstörning handlägger vi detta i ett och samma ärende. Neuropsykiatriska diagnoser, trots olika symptom, uppkommer många gånger tillsammans och det brukar ofta finnas ett medicinskt samband.
Hur gör vi bedömningen?
När besvären går att betrakta som bestående, det vill säga att det varken kommer ske någon förbättring eller försämring, kan vi göra en bedömning av medicinsk invaliditet. Vid bedömningen använder vi oss av medicinska handlingar, som exempelvis journaler och utlåtanden från den kontakt ditt barn haft med vården. Våra handläggare, i samråd med medicinska rådgivare, gör sedan en bedömning utifrån handlingarna med stöd av Svensk Försäkrings medicinska tabellverk.
Om sjukdomen eller funktionsnedsättningen leder till en bestående nedsättning av kroppsfunktionen, så kallad medicinsk invaliditet, kan ersättning lämnas. Ersättningen baseras på den fastställda invaliditetsgraden och det valda försäkringsbeloppet.
Ekonomisk invaliditet
Om ditt barn skulle få nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom eller olycksfall och därför aldrig kommer ut i arbetslivet eller bara kan arbeta halvtid på grund av sin funktionsnedsättning. Vi lämnar ersättning utifrån arbetsoförmåga och ditt valda försäkringsbelopp.
Aktivitetskapital
Om ditt barn inte har förmåga att arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall och beviljas aktivitetsersättning kan barnet få ersättning. Detta gäller om barnet beviljats minst halv aktivitetsersättning, minst ett år innan barnet fyllt 30 år.
Du kan få ersättning om barnet får diagnosen kvalsterallergi fastställd av specialistläkare. Du får ersättning med 5 000 kronor för hjälpmedelskostnader.
Barnet kan få ersättning för vitiligo och alopecia som är fastställd av legitimerad läkare där besvären bedöms vara bestående.
Barnet kan få ersättning för bestående ärr om sjukdomen eller olycksfallet behandlats av legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska. Att blivit behandlad betyder till exempel att en sårskada har sytts, limmats eller tejpats. Ersättningen baseras på ärrets storlek och placering på kroppen.
Om ditt barn får diagnosen dyslexi eller dyskalkyli, fastställd av en specialistläkare, logoped eller psykolog, kan du få upp till 3 000 kronor i ersättning för hjälpmedel.
Om ditt barn eller någon i familjen drabbas av psykisk ohälsa till följd av barnets sjukdom eller olycksfall hjälper vi er att komma i kontakt med psykolog. Alla i familjen har rätt till möjlighet att få upp till tio behandlingstillfällen hos psykolog eller psykoterapeut. Vi kan också lämna ersättning för skäliga och nödvändiga kostnader för resor och tolk i samband med kristerapi. Reseersättning kan lämnas med upp till 4 000 kronor. Alla kostnader ska på förhand vara godkända av Folksam.
Om ditt barn skulle avlida lämnar vi ersättning på 57 300 kronor, oavsett dödsorsak.
Ersättning lämnas inte för sjukdomar eller symtom på sjukdom som konstaterats, i samband med vårdkontakt, innan försäkringen börjat gälla.
Om symtom på diagnos visat sig innan försäkringen börjat gälla och där diagnosen fastställs efter att försäkringen börjat gälla, lämnas ingen ersättning.