Giftiga växter för katter
Som kattägare lider man förstås med sina katter om de inte är pigga och friska som vanligt. Är katten inte sig själv, om den kräks eller har diarréer så kan det bero på att katten förgiftats av en växt. Många växter, både krukväxter och snittblommor, är giftiga för såväl människor som katter – och som kattägare kan du enkelt minska risken för att din katt inte utsätts för illamående eller i värsta fall till och med dör.
Ta därför del av våra råd om hur du bäst gör i ordning ditt hem. Via vår lista på farliga växter får du insikt i vilka växter och blommor som är giftiga för katter. Men vi fokuserar inte bara på farorna, utan listar även ofarliga växter för katter – så att både du och dina katter kan njuta av ert gemensamma hem.
Gör en genomgång av dina växter
En aspekt kring giftiga växter som också är till din fördel är att många växter som är farliga för katter inte är speciellt goda och således av helt naturliga skäl inte bjuder in till konsumtion. Det finns dock förstås katter som förgiftats, och givetvis vill du inte att din katt ska hamna i den sitsen. För att förebygga att din katt insjuknar så kan du göra en genomgång av dina växter och eventuellt byta ut några av dem.
Har du några av de allra giftigaste växterna så bör du naturligtvis göra dig av med dem. Har du några mindre giftiga krukväxter så kan du samla de på ställen som katten inte kan komma åt. Ett sätt är att ställa dem på en piedistal, ett annat sätt att möblera krukorna i fönstret så att katten inte får plats (men lämna gärna en yta för katten någon annanstans på fönsterbrädet – jämte en kattvänlig växt).
Förebygg genom att stimulera katten
Ytterligare sätt att jobba förebyggande är att se till att katten är stimulerad med leksaker och annat. Då minskar nämligen risken att växterna blir det som ska stimulera katten.
Växter som är giftiga för katter
Många känner till att olika typer av liljor kan vara farliga för katter, likaså garderobsblomma, hyacint och amaryllis. Medan vissa växter orsakar mildare symptom (som irritation i munnen), så finns det andra (exempelvis oleander och ökenros) som klassas som mycket giftiga – en del kan vara direkt dödliga. Nedan listar vi några av de giftigaste växterna.
27 giftiga växter för katter (och dess symptom)
- Amaryllis: Kräkning, depression, diarré, buksmärta, överdriven salivering, anorexia, muskelskakningar.
- Fredskalla: Irritation och brännande känsla i munnen, överdriven salivering, kräkning, svårigheter att svälja.
- Garderobsblomma: Kräkning (även blodiga), mörk avföring, gulnade ögonvitor, ökad törst, blodig diarré, blåmärken, leverskador, dödsfall.
- Ginst: Magbesvär (exempelvis ont i magen, illamående, kräkningar och diarré).
- Gullranka: Irritation och smärta eller uppsvullen i munnen, överdriven salivering, kräkning, problem att svälja.
- Hyacint: Omfattande kräkningar, diarré (ibland med blod), depression, neurologiska störningar.
- Jordviva: Mildare kräkningar.
- Julros: Överdriven salivering, kolik och andra typer av buksmärtor, diarré, depression.
- Julstjärna: Hosta, kräkningar, diarré, överdriven salivering.
- Kottepalm: Kräkningar (även blodiga), mörk avföring, gulnade ögonvitor, ökad törst, blodig diarré, blåmärken, leverskador, dödsfall.
- Liljekonvalj: Matsmältningsproblem, neurologiska sjukdomar, hjärtfel.
- Liljor: Svåra njurskador – även av lite pollen.
- Ljung: Matsmältningsproblem, mildare påverkan på nervsystemet.
- Lökväxter: Nedbrytning av röda blodkroppar och anemi.
- Monstera: Irritation och brännkänslor runt munnen, överdriven salivering, kräkning, svårigheter att svälja.
- Murgröna: Kräkning, buksmärtor, överdriven salivering, diarré.
- Oleander: Överdriven salivering, buksmärtor, diarré, kolik, depression, dödsfall.
- Paraplyaralia: Mildare kräkningar, diarré.
- Pelargon: Kräkningar, anorexia, depression, hudinflammationer.
- Påsklilja: Kräkning, överdriven salivering, diarré, muskelskakningar och krampanfall, lågt blodtryck, hjärtfel.
- Ranunkel: Kräkningar, diarré, depression, anorexia, överdriven salivering, svajig gång.
- Trädgårdsnejlika: Milda matsmältningsproblem, irriterad hud.
- Tulpan: Kräkning, depression, diarré, överdriven salivering.
- Tusensköna: Kräkningar, diarré, överdriven salivering, koordinationssvårigheter, irriterad hud.
- Änglatrumpet: Leverskador, dödsfall.
- Ökenros: Kräkning, diarré, anorexia, depression, hjärtfel, dödsfall.
Dessa växter är de vanligaste och giftigaste för katter. ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) har ställt samman en mer fullständig lista över farliga växter för katter.
Hur märker jag att katten blivit förgiftad av en växt?
De vanligaste symptomen på att din katt förgiftats är diarré och kräkningar. Andra symptom är små sår, trötthet, muskelskakningar, vibrationer i morrhårskuddarna eller att katten dreglar. I vår lista över farliga växter för katter finns ytterligare exempel.
Medan en spya är enkel att lägga märke till är det inte lika lätt att upptäcka allvarligare former av förgiftning. Exempelvis förgiftningar som påverkar hjärtat, njuren eller orsakar blodbrist. En annan aspekt som komplicerar det hela är att vissa förgiftningar märks först efter ett par dagar.
Löken ofta giftigast för katten
Misstänker du att någon av dina växter förgiftat din katt så kolla gärna efter spår om några av dina växter blivit tuggade på. Tänk dock på att katten inte nödvändigtvis måste ha ätit av en viss växt för att bli förgiftad. I många fall är det själva löken/knölen som är giftig, och eftersom den ofta är under jord är det inte lika troligt att den blir kattföda. Däremot kan katten förgiftas av att exempelvis dricka vatten som ligger i krukfatet (eller i andra fall vattnet i en vas). Katten kan också ha fått i sig delar från en växt av att bara ha rengjort sin egen päls (i vissa fall kan även pollen från en växt vara giftigt).
Att försöka ta reda på vilken växt som orsakat att din katt blivit sjuk är viktigt för nästa steg – kontakt med veterinären.
Om din katt blivit förgiftad av en växt: Kontakta veterinären
Om din katt fått en allvarlig förgiftning (en som exempelvis påverkar njurarna), då finns det risk för att katten inte klarar sig. Om du misstänker att din katt fått i sig en giftig växt ska du alltså kontakta en veterinär så snabbt som möjligt. Om du vet vilken växt det handlar om så se till att meddela veterinären det du vet. Känner du inte till vad växten heter så kan du kika på innerkrukan för mer information. Du kan även fotografera växten för att veterinären enklare ska kunna identifiera vilken art det rör sig om.
Täcker försäkringen veterinärbesök till följd av förgiftning?
- Om din katt är försäkrad hos oss och skadas eller blir sjuk så betalar vi kostnader för undersökning, behandling och vård som utförs av veterinär (maxbelopp varierar beroende på vilken försäkring du valt).Se pris och köp kattförsäkring
Vilka växter är inte giftiga för katter?
Det finns gott om växter som är såväl kattvänliga som vackra att se på. Rosor, kalatea och ampellilja är populära och är exempel på växter som är helt ofarliga för katter. Men det finns många många fler att välja på. I vår lista kan du hitta gott om inspiration på bra växter för din katt.
Ampelliljan favorit bland kattvänner
Ampelliljan beskrivs inte sällan som en riktig drömväxt. Den är ultimat för tankspridda som kanske glömmer bort att vattna sina växter (vissa kallar den till och med odödlig). Den kan placeras relativt fritt i hemmet. Sköter du den väl kan den blomma ordentligt. Dessutom är den en bra luftrenare och luftfuktare. Och sist men inte minst är den populär bland kattägare, och många gör valet att låta ampelliljan få ersätta det traditionella kattgräset.
53 kattvänliga växter
- Ampellilja
- Aralia
- Asblomma
- Bananplanta
- Bergpalm
- Blåöga
- Cissus
- Doftranka
- Echeveria
- Elefantöra
- Fredsgrönska
- Förmakspalm
- Gerbera
- Gloxinia
- Guldpalm
- Haworthia
- Hjärtporslinsblomma
- Ispigg
- Julkaktus
- Kalatea
- Kamelia
- Kattsvans
- Kuddmosslummer
- Linspeperomia
- Mahoniabräken
- Mosslummer
- Mosspilea
- Narrhuva
- Novemberkaktus
- Nässelpilea
- Opuntia
- Orkidéer: Brudorkidé och cattleyaorkidé
- Palettblad
- Paradispalm
- Penningbräken
- Pensé
- Peperomia
- Phoenixpalm (kanariepalm, dadelpalm)
- Plymört
- Pärlhyacint
- Revkopparblad
- Rosenstänk
- Rosor
- Rödkantad peperomia
- Saintpaulia
- Schefflera elegantissima
- Sjöborrekaktus
- Solros
- Spjutbräken
- Stjärnöga
- Tuppkam
- Venus flugfälla
- Väderkvarnspalm
- Ädelbanan
ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) har ställt samman en ännu längre lista över ofarliga växter för katter.
Publicerad och uppdaterad 22 september 2022