Vad är farligt för katter?

Katten är en självständig kompis. Du kan inte skydda den från allt ont men det räcker långt att känna till farorna så att du kan förebygga dem.

Här får du råd och tips om vad du bör tänka på för att du och din bästa vän ska få en skön och bekymmersfri tillvaro – oavsett säsong. Källa: FirstVet
Under sommaren vistas vi mer utomhus om dagarna jämfört med andra årstider. Många katter är utomhus dygnet runt. Lyckligtvis är den svenska naturen ganska ofarlig men det finns några saker som katten kan råka ut för under sommaren.

Många katter gillar att jaga och leka med ormar vilket kan leda till att katten blir biten. Beroende på var bettet tar och hur stor mängd gift katten får i sig kan det orsaka allt från lokal svullnad till allvarligare komplikationer.

Det är svårt att helt förebygga ormbett, men har du en trädgård ska du undvika att ha komposter, ris- och lövhögar eftersom det är ställen där ormar trivs. Håll gärna gräset kortklippt.

Så här gör du om katten blir ormbiten:
  • Håll katten i stillhet för att undvika att giftet sprider sig.
  • Håll katten i famnen om du kan.
  • Rör inte bettstället.
  • Kontakta en veterinär direkt.

Vissa katter kan klaga högljutt efter geting- och bistick men enstaka stick ger nästan aldrig några allvarliga reaktioner. Om sticken träffar munhåla eller svalg kan dock luftvägarnas slemhinnor svullna kraftigt med risk för andningssvårigheter. Som regel kan sägas att ju flera stick, desto större risk för allmänna reaktioner.

Symtom vid allmänpåverkan kan vara illamående, matthet, svullnad i ansiktet, klåda och andningsbesvär. I sällsynta fall kan katten få en kraftig allergisk chock.

Så här gör du om katten får insektsbett
  • Inspektera katten.
  • Ta reda på om det är enstaka eller många stick och var sitter.
  • Avlägsna eventuella gaddar och tvätta vid bettet/sticket.
  • Kolla kattens allmäntillstånd. Är den trött, blek eller har den klåda?
  • Kliar bettet mycket kan det vara bra att sätta på krage och behandla med klådastillande preparat.
  • Håll katten under uppsikt den närmaste timmen.

Kontakta veterinär om katten är allmänpåverkad, blivit stungen i munnen eller tidigare visat sig överkänslig mot insektsbett.

Utekatter kan hamna i slagsmål med andra katter, hundar eller vilda djur. Innekatter kan bråka med varandra om det vill sig illa. Alla bitsår ska betraktas som infekterade sår eftersom katter normalt har en rik bakterieflora i huden.

Det luriga med bitskador är att katters tänder är så små och vassa att såret oftast läker för snabbt och då kan det bildas en varböld under huden där bakterier från bettet slåss mot vita blodkroppar. Resultatet kan bli en böld som behöver tömmas på var så att såret kan läka på riktigt.

Upptäcker du en svårare bitskada så gå till veterinären och tveka inte att kontakta FirstVet för råd och diagnos. Det ingår i din försäkring hos oss.

Så här gör du om katten får bitskador
  • Titta och känn igenom katten ordentligt efter sår.
  • Om det bara är ett litet sår som inte sitter över en led eller väldigt nära ögat och katten verkar må som vanligt, kan du prova att klippa bort pälsen i området och tvätta med tvål och vatten.
  • Peta bort sårskorpan dagligen. Om du ser till att hålla såret öppet och tvätta det i ett par dagar så kan du ofta förhindra att det bildas en böld eller att såret blir infekterat.
  • Använd krage så katten inte kommer åt att slicka i såret.

Det är svårt att förebygga kattslagsmål

Om du vet med dig att din katt och grannens katt inte kommer överens kan det vara idé att försöka prata med grannen och se om ni kan låta katterna vara ute på olika tider.

Har du flera katter inomhus är det klokt att försöka se till att göra hemmiljön så trivsam som möjligt för att minska risken för konflikter. Du kan till exempel ha flera kattlådor, många gömställen och upphöjda viloställen på strategiska platser.

Under sommaren är fästingar ett ständigt närvarande problem utomhus i gräs och skog. Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

Kolla din katts päls noga om den varit ute och se till att plocka bort fästingar direkt. Fram med pincetten och dra och lirka lite. Det krävs inga speciella tricks för att lyckas.

3 tips för att skydda katten mot fästingar
  • Inspektera din katt dagligen.
  • Skaffa ett fästingmedel.
  • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut.

Kattens beteende gör att de är mer utsatta för risken att falla än hundar. Har du innekatt så är det härligt för katten att få luft på balkongen men se upp då balkongen kan utgöra en fara för din katt om du bor ovanför markplan. Fallolyckor är inte ovanligt och kan sluta riktigt illa.

Har du inte nät så se upp med öppna balkongdörrar. Står ett fönster på glänt så finns samma problem. Använd vädringsfönster om det finns eller håll uppsikt över din vän.

3 tips för att skydda katten på balkongen
  • Stäng alltid fönster och balkongdörr om katten är ensam hemma.
  • Använd vädringsfönster eller surra fast fönstret så det bara kan öppnas lite om du vill få in luft.
  • Om du har katt som vistas ensam på balkong som ligger mer än fem meter över marken så ska balkongen vara försedd med nät enligt Jordbruksverkets föreskrifter.

Till skillnad från hundar så är det ovanligt att katter äter rått -och musgift. Däremot kan det förekomma att de äter en mus eller råtta som förgiftats.

De flesta råttgift är baserade på ämnen som förhindrar blodets förmåga att koagulera. Det tar några dagar efter intag tills man ser symtom på förgiftning. Katten kan börja spontanblöda från nosen, kräkas blod, blodig diarré samt blöda från slemhinnor i munnen.

Vid minsta misstanke av förgiftning skall veterinär uppsökas omedelbart då giftet kan vara dödligt även för din katt. För att förebygga att din katt blir förgiftad så bör du använda dig av giftfri råttbekämpning.

Du får aldrig lämna katten utan tillsyn om temperaturen är 25 grader eller mer inne i bilen. Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret för ventilation kan det snabbt bli mycket varmt. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag, även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret.

Källa: jordbruksverket.se

3 tips för att skydda katten mot värmeslag i bil
  • Kattens plats i bilen ska ha en god ventilation.
  • Transportera katten på ett sätt som gör att du har uppsikt över den under hela färden.
  • Lämna aldrig katten utan tillsyn i bilen.

 

Ska du ut och resa med din hund? Ta del av våra tips och råd inför resan.

Behöver du rådgöra med en veterinär? Du som har djurförsäkringen hos oss har tillgång till djurvård i mobilen. Ring Djurens vårdguide och prata med en djursjukvårdare som hjälper dig till digital eller fysisk veterinär.

Våren är en härlig tid och efter en lång vinter längtar katten ut för att njuta av vårsolen. Här är våra tips på vad du kan göra för att undvika faror när katten vill spana från balkongen och vandra i det fria.

För oss betyder påsken god mat och färgglada fjädrar men för katten kan alla godsaker och pynt ställ till problem.

3 tips för att undvika påskens faror
  • Giftiga växter: Katter brukar gilla att tugga på blommor. Kom ihåg att många av våra blommor kan vara giftiga eller ha irriterande växtsaft, till exempel påskliljor eller snittblommor.
  • Påskpynt: Ris och fjädrar är rena himmelriket för en lekfull katt. Skulle katten få i sig något olämpligt kan det bli dyrt att få ut föremålet ur kattens mage eller svalg. Lek gärna med katten men ha uppsikt.
  • Choklad: Katter är något känsligare för choklad (teobromin) än vad hundar är. Katter brukar inte äta det så det är ovanligare att de blir chokladförgiftade. En katt med chokladförgiftning får symtom som ökad törst, kräkningar, diarré, snabb hjärtfrekvens med rytmrubbningar, snabb andning, hyperaktivitet och rastlöshet samt kramper.

Undvik extra dyra veterinärbesök under påsken

Om något händer din katt är det skönt att få prata med en veterinär om du behöver ta dig till en djurklinik direkt eller om du kan avvakta. Genom vårt samarbete med FirstVet kan du snabbt boka ett videosamtal med en veterinär.

Skapa ett eget konto hos FirstVet

På våren kommer huggormar som legat i vinterdvala fram i solen för att värma sig. Många katter gillar att jaga och leka med ormar som kan leda till att katten blir biten. Beroende på var bettet tar och hur stor mängd gift katten får i sig kan det orsaka allt från lokal svullnad till allvarligare komplikationer.

Det är svårt att helt förebygga att katten blir ormbiten. Har du en trädgård ska du inte ha komposter, ris- och lövhögar där ormar trivs. Håll gärna gräset kortklippt.

Gör så här om katten blivit ormbiten:
  • Håll katten i stillhet för att undvika att giftet sprider sig.
  • Håll katten i famnen om du kan.
  • Rör inte bettstället.
  • Kontakta en veterinär direkt.

Från vår till höst är fästingar ett ständigt närvarande problem i gräs och skog. Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

3 tips för att skydda katten mot fästingar
  • Inspektera din katt dagligen.
  • Skaffa ett fästingmedel.
  • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut.

Kattens beteende gör att de är mer utsatta för risken att falla än hundar. Har du innekatt så är det härligt för katten att få luft på balkongen men se till att ha nät om du bor ovanför markplan.

Har du inte nät så se upp med öppna balkongdörrar. Står ett fönster på glänt så finns samma problem. Använd vädringsfönster om det finns eller håll uppsikt över din vän. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska balkonger som ligger mer än fem meter över marken vara försedda med nät eller liknande, om du har katt som vistas ensam på balkongen.

Många vårblommor kan tyvärr leda till svår förgiftning för katten. Giftet finns framförallt i löken, men även i blad, pollen och pistiller. Katter är relativt bra på undvika giftiga ämnen, men ibland kan det räcka att den dricker vatten från en vas med giftiga blommor eller slickar i sig något giftigt som den fått på pälsen.

Via vår lista på farliga växter för katter får du insikt i vilka växter och blommor som är giftiga för katter. Men vi fokuserar inte bara på farorna, utan listar även ofarliga växter för katter – så att både du och dina katter kan njuta av ert gemensamma hem.

När solen börja värma och det blir ljusare får båda han- och honkatter spring i benen. Ett annat namn för det beteendet är ”marskatt”. Har du en honkatt kan hon bli som förbytt genom att springa runt och låta mer än vanligt. Nu blir också många av fjolårets kattungar könsmogna. Hankatterna vill imponera på honorna genom att skvätta, jama och slagsmål är inte ovanliga. Om du inte tänker avla kan du välja att kastrera katten. Då dämpas vårkänslorna och risken för att den skadar sig minskar.

 

Ska du ut och resa med din hund? Ta del av våra tips och råd inför resan.

Behöver du rådgöra med en veterinär? Du som har djurförsäkringen hos oss har tillgång till djurvård i mobilen. Ring Djurens vårdguide och prata med en djursjukvårdare som hjälper dig till digital eller fysisk veterinär.

En tryggare höst för dig och katten

Hösten är en härlig årstid. Men med hösten kommer också mörkret och risken för att din katt skadas på sin promenad ökar. Här har vi samlat några tips som gör hösten lite tryggare för dig och din katt.
Sätt en reflex på katten

Det är tre gånger högre risk att bli påkörd av en bil i mörker än i dagsljus. En katt löper samma risk som en fotgängare att bli skadad i trafiken och risken är förstås ännu större om katten går ute och bor nära en trafikerad väg. Välj därför ett halsband med reflex och med ett spänne som går upp, om katten skulle fastna i något.

3 tips när du väljer reflex till din katt
  • Funktion före fashion – ett reflexhalsband ska synas bra på långt håll. Inte se bra ut på nära håll. Katten ska ha ett halsband med en ordentlig reflex.
  • Byt med jämna mellanrum – ett reflexhalsband bör bytas ut efter ungefär ett år för att undvika slitage. Kontrollera genom att lysa på ett gammalt och ett nytt reflexhalsband på fyra meters avstånd. Byt ut den som reflekterar sämst.
  • Använd en säkerhetslampa –lysande eller blinkande lampor syns även i totalt mörker. Används med fördel tillsammans med reflexhalsband.

Svampplockning hör hösten till. Det finns ett antal giftiga svampar som vi alla bör hålla oss ifrån. Det finns vissa svampar som är så giftiga att även de katter som bara nosar eller slickar på dem kan drabbas.

Om du misstänker att din katt ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken svamp det är katten varit i kontakt med, men diarré och kräkningar hör till de vanligaste. En del svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra din vän mycket sjuk.

7 svenska giftsvampar som är farliga för din katt
  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Toppig giftspindling - även kallad spindelskivling
  • Stenmurkla
Symtom:
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Långsamt hjärtslag
  • Överdriven salivutsöndring

Om din katt upplever några av dessa symptom, sök genast veterinärhjälp.

Ormar tar inte ledigt bara för att det är höst. Många katter gillar att jaga och leka med ormar som kan leda till att katten blir biten. Beroende på var bettet tar och hur stor mängd gift katten får i sig kan det orsaka allt från lokal svullnad till allvarligare komplikationer.

Det är svårt att helt förebygga att katten blir ormbiten. Har du en trädgård ska du inte ha komposter, ris- och lövhögar där ormar trivs. Håll gärna gräset kortklippt.

Gör så här om katten blivit ormbiten:
  • Håll katten i stillhet för att undvika att giftet sprider sig.
  • Håll katten i famnen om du kan.
  • Rör inte bettstället.
  • Kontakta en veterinär direkt.

Fästingar drar sig inte undan bara för att det är höst. Fästingsäsongen pågår november ut och är aktiva så länge temperaturen ligger på över 4-5 grader.

Det finns flera olika produkter som skyddar katter mot fästingar och går din katt ute är de värda att använda. Se till att du använder medel avsedda för katter. Fästingmedel för hundar är farliga för katter!

3 tips för att skydda katten mot fästingar
  • Inspektera din katt dagligen.
  • Skaffa ett fästingmedel.
  • Hittar du en fästing, ta bort den direkt. Använd pincett eller fästingplockare och dra rakt ut.

Till skillnad från hundar så är det ovanligt att katter äter rått -och musgift. Däremot kan det förekomma att de äter en mus eller råtta som förgiftats.

De flesta råttgift är baserade på ämnen som förhindrar blodets förmåga att koagulera. Det tar några dagar efter intag tills man ser symtom på förgiftning. Katten kan börja spontanblöda från nosen, kräkas blod, blodig diarré samt blöda från slemhinnor i munnen.

Vid minsta misstanke av förgiftning skall veterinär uppsökas omedelbart då giftet kan vara dödligt även för din katt. För att förebygga att din katt blir förgiftad så bör du använda dig av giftfri råttbekämpning.

 

Ska du ut och resa med din katt? Ta del av våra tips och råd inför resan.

Behöver du rådgöra med en veterinär? Du som har djurförsäkringen hos oss har tillgång till djurvård i mobilen. Ring Djurens vårdguide och prata med en djursjukvårdare som hjälper dig till digital eller fysisk veterinär.

Om katten är van att vara utomhus vill den troligtvis gå ut även på vintern. Tänk på att katten behöver extra tillsyn och omsorg när det är isigt och kallt. Här får du våra bästa tips och råd om vinterns och julens faror. Källor: FirstVet, Folksam.

När det blir kallare ökar risken att utekatter får köldskador. Oftast är det kattens tassar, svanstipp, nos och pung som drabbas. Varje katt klarar kyla på olika sätt men unga, äldre och djur med mindre päls har större risk för att skadas.

7 tips för att förebygga förfrysningar vid minusgrader
  • Installera gärna en kattlucka så att katten har möjlighet att komma in i värmen när den behöver.
  • Släpp helst bara ut katten när någon är hemma och kan släppa in den.
  • Om katten inte kan komma in, ordna en skyddad liggplats som du isolerar med frigolit eller liknande.
  • Se gärna till så att katten har tillgång till ofruset vatten.
  • Katter som är ute i kyla behöver ett energirikt foder.
  • Om du märker att din utekatt håller sig inne mer – gör rent lådan oftare än vanlig så att katten inte börjar kissa mindre.
  • Om du misstänker att katten förfrusit sig, värm upp den i rumsvärmen men försök inte skynda på uppvärmningen med varma föremål.

En av de vanligaste anledningarna till att djur drunknar är att de hamnar i poolen. På vintern finns risken att katten går ut på svag is.

  • Om katten springer ut på isen, spring inte efter utan försök att locka tillbaka den.
  • Om du bor nära vatten med svag is, ha bra koll på katten eller undvik helt att släppa ut den när risken är som störst.

Det är ovanligt men det händer att katter blir förgiftade av glykol. Glykol har en söt smak som vissa katter gillar och finns bland annat i kylarvätskor, låsoljor och bromsvätska. Symtom på glykolförgiftning är ökad törst, katten kissar mycket, blir vinglig eller kräks. Om din katt har fått i sig glykol, kontakta veterinären omedelbart!

4 tips för att förhindra att din katt kommer i kontakt med glykol
  • Var noga med att torka upp eventuellt utspilld glykol. Glykol finns bland annat i kylarvätskor, låsoljor och bromsvätska.
  • Var uppmärksam på läckande glykol som kan komma från smältvattnet från bilar.
  • Välj produkter med propylenglykol snarare än etylenglykol då den är mindre giftig.
  • Förvara produkter med glykol på ett ställe som katten inte kan komma åt.

Att du inte ska lämna katten i en varm bil vet du kanske redan. Det gäller även en kall bil. En katt behöver röra sig ordentligt för att kunna hålla en normal kroppstemperatur. Något som blir svårt när katten lämnas i en bil där det är begränsat med utrymme, inte minst om katten ligger i en bur. Enligt Jordbruksverket får man inte lämna en katt utan tillsyn i ett fordon, om temperaturen kan sjunka till minus fem grader.

4 tips för att skydda katten mot kyla i bil
  • Se till att bilen är ordentligt varm när du lämnar den.
  • Se till att katten har ett underlag som är varmt att ligga på.
  • Sätt på katten ett varmt hundtäcke som skydd mot kylan.
  • Lämna aldrig katten en längre stund!

För att få lite värme i kylan händer det katter klättrar in i motorn, lägger sig på ett däck eller gömmer sig under bilen. Det är en dödsfälla då den kan fastna i fläktremmen. För att undvika att katten skadar sig - ta för vana att knacka på motorhuven och titta runt och under bilen innan du startar den.

En katt löper samma risk som en fotgängare att bli skadad i trafiken och risken är förstås ännu större om katten går ute och bor nära en trafikerad väg. I mörkret är det tre gånger högre risk att bli påkörd av en bil än i dagsljus.

3 tips för att göra katten mer synlig i mörkret
  • Ett reflexhalsband syns bra i mörkret. Välj ett med ett spänne som går upp om katten fastnar i något.
  • Reflexhalsbandet bör bytas ut efter ungefär ett år för att undvika slitage.
  • Kontrollera hur bra halsbandet reflekterar genom att lysa på det med en ficklampa på fyra meters håll.

Julen är en härlig tid även för katten. Men var observant på riskerna, för även om katten är en finsmakare kan den få i sig något som inte är nyttigt.

6 saker att tänka på för att undvika julens faror
  • Julskinka och annan julmat är i regel alldeles för salt för katten.
  • Var noga med glitter och julpynt och plocka ihop presentsnören när julklapparna är utdelade.
  • Choklad är livsfarligt för en katt att äta.
  • Liljor är mycket giftiga för katter. Amaryllis, julstjärna, hyacint är också exempel på växter som katten bör undvika.
  • Pass på så inte katten bestämmer sig för att julgranen är ett jättekul träd att klättra i.
  • En kattsvans välter lätt ner tända ljus.
2 tips ifall din katt blir orolig av smällare och raketer
  • Var tillsammans med katten och försök att bete dig lugnt och normalt. Dra för gardinerna och sätt på musik för att minska ljuden av fyrverkerierna.
  • Har du en utekatt är det klokt att hålla katten inomhus, så att den inte blir skrämd och springer iväg.

 

Ska du ut och resa med din hund? Ta del av våra tips och råd inför resan.

Behöver du rådgöra med en veterinär? Du som har djurförsäkringen hos oss har tillgång till djurvård i mobilen. Ring Djurens vårdguide och prata med en djursjukvårdare som hjälper dig till digital eller fysisk veterinär.