Tips inför skidresan

Ser du fram emot en härlig skidsemester och att få njuta av farten i skidbacken? Med våra tips och råd blir din skidresa både rolig och mer säker.

En bra skidhjälm som sitter rätt på huvudet är avgörande för din säkerhet. Här tipsar vi dig om vad du ska tänka på när du väljer skidhjälm och hur hjälmen ska sitta för att skydda huvudet bäst.

Stöld av skidutrustning kan förstöra en hel skidsemester. För att minska risken för att bli av med skidor, pjäxor och snowboards ska du alltid låsa fast eller låsa in din skidutrustning när den inte används. Ta gärna del av våra råd om förvaring och märkning så att du försvårar för skidtjuven.

Ett annat tips är att kolla upp vad dina försäkringar täcker om något händer på skidresan. Är reseskyddet i din hemförsäkring tillräckligt? Och åker du skidor utomlands, kom ihåg att ta med ett personligt resebevis.
Din hemförsäkring gäller om skidorna eller snowboarden stjäls utanför värmestugan eller restaurangen i backen, ur den låsta bilen eller takboxen på bilen under skidresan. Men det gäller att du är aktsam och inte lämnar skidutrustningen obevakad under en längre tid. 

Du kan förhindra stöld om du låser fast skidutrustningen under afterski eller när du är på fik eller restaurang. Använd skidställ med lås och bevakade skidgarderober. Om det saknas lås bör du förvara skidorna separerade från varandra. Ha alltid koll på skidutrustningen när du vilar i backen mellan åken.

Vad täcker hemförsäkringen på skidresan?

  • Med våra hemförsäkringar ersätts du om du skulle råka ut för stöld av din skidutrustning, men det gäller att du är aktsam och inte lämnar utrustningen obevakad under lång tid.
  • Hemförsäkringen gäller även när du hyr skidutrustning.
  • Har du valt Hemförsäkring Mellan eller Stor kan du också få ersättning i fall att skidorna skadas under skidåkning.

Märk skidor och snowboards

Skriv upp det unika tillverkningsnumret som finns på alla nyare utrustningar. Det underlättar för polisen vid en identifiering av stöldgods om det påträffas. Märk skidor och snowboards med SSF DNA-märkning. Tjuvarna undviker saker som är märkta, eftersom de är mycket svårare att sälja vidare.

Allmänna råd på skidresan

  • Förvara inte skidutrustningen i bilens takbox eftersom låset är lätt att bryta upp.
  • Var extra försiktig på lovens sista dag. Då anmäls många skidstölder.
  • Gör alltid en polisanmälan om du blir bestulen på din skidutrustning.

Innan du åker på skidsemester bör du kolla upp vad dina försäkringar täcker. Finns det speciella försäkringsregler eller krav på att ha vissa försäkringar om du åker skidor utomlands? Finns det något särskilt du måste tänka på för att försäkringen ska gälla om något händer?

Reseskyddet i din hemförsäkring kan till exempel ersätta läkarvård utomlands, skador på ditt bagage eller om du blir utsatt för stöld på resan. Eftersom skidsemestern är den resa där det är störst risk för att råka ut för en olycka är det även bra att ha en olycksfallsförsäkring. Då kan du få ersättning om du till exempel råkar ut för en olycksfallsskada och bryter ett ben. 

Om du åker offpist, se till att dina försäkringar även täcker offpist-skidåkning. Reseskyddet i vår hemförsäkring har inget undantag för offpist, men det är inte säkert att skyddet ingår hos alla försäkringsbolag.

Lag på försäkring om du åker skidor i Italien

Från den 1 januari 2022 ska skidåkare i Italien ha en ansvarsförsäkring för att få åka i skidbackarna. I ansvarsförsäkringen finns ett ekonomiskt skydd om du blir skadeståndsskyldig för en olycka du är involverad i. Utan försäkring kan du få böter och bli av med liftkortet.

Ansvarsförsäkring ingår i din hemförsäkring hos oss, men du måste kunna bevisa att du är försäkrad i backen. Se till att du har med dig försäkringens resebevis så att du slipper köpa en extra försäkring tillsammans med liftkortet.

Logga in på Mina sidor för att skapa ett resebevis

Checklista – försäkringar på skidsemestern:

  • Kolla upp hur du och din familj är försäkrade innan avresa!
  • Har ni en ansvarsförsäkring i hemförsäkringen?
  • Ingår skidsport i olycksfallsförsäkringen?
  • Täcker din hemförsäkring och olycksfallsförsäkring offpist-åkning?
  • Ingår hemtransport vid skada i försäkringen?
  • Behöver du en avbeställningsförsäkring?

    På Mina sidor ser du vilka försäkringar du har hos oss och vad som ingår.
    Logga in på Mina sidor
Ungefär tusen utförsåkare drabbas av en ansikts- eller huvudskada varje år i svenska skidbackar. De mest allvarliga och livshotande skadorna är just huvud- och nackskador.

Kollisioner i hög fart ger en stor risk för en huvudskada. Statistik från verkliga olyckor visar att skidåkare som använder skidhjälm har upp till sextio procent lägre risk för traumatisk huvudskada.

Det går också att minimera riskerna vid skidåkning och öka säkerheten i backen genom att se till att skidhjälmen sitter rätt på huvudet.

Gör skidåkningen trygg och säker med rätt hjälm

För att uppnå maximal skyddsförmåga, välj rätt storlek så att den täcker huvudet ordentligt och upplevs som skön.

Hjälmen ska sitta så att den täcker pannan, bakhuvud och hjässa. Den får inte glida ner i nacken. Innan du börjar använda hjälmen justera eventuellt nackvred och remmar.

Dra åt remmarna så att öronen är fria. Hakbandet är lagom spänt om du får in ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt.

När du köper en skidhjälm

  • Tänk på att prova hjälmen innan du köper den så att den sitter bra på huvudet
  • Hjälmen ska sitta så att den inte kan trilla av, skjutas bakåt eller glida runt på huvudet
  • Hjälmen ska täcka panna, hjässa och bakhuvud
  • Om du köper skidhjälm till ett barn  köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i
Alla hjälmar som säljs i Sverige är testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav, EN1077. Här nedan kan du se resultatet av vårt senaste skidhjälmstest.

Vårt test av de vanligaste skidhjälmarna

Hur ofta bör jag byta skidhjälm?

  • Det är svårt att ge någon exakt rekommendation, eftersom det beror på vad hjälmen utsatts för och hur frekvent den använts. Om hjälmen fått sig en rejäl smäll på utsidan – köp alltid en ny!

Om du tar bilen till Alperna eller en skidort utomlands behöver du se över och rusta bilen inför resan. Planera bilresan i förväg så du vet vilka trafikregler som gäller i de länder du kör igenom. Kolla också vad din bilförsäkring täcker så att du har rätt skydd om något skulle hända.

Fler tips om att bila säkert utomlands

Din svenska trafikförsäkring gäller i de länder som är anslutna till det internationella Gröna kort-systemet. För att resa in i vissa av länderna, till exempel Albanien, behöver du visa upp ett fysiskt grönt kort för att intyga att fordonet har giltig trafikförsäkring. Annars måste du teckna en så kallad gränsförsäkring för fordonet vid gränsen till landet.

Så här beställer du grönt kort

EU-kortet som visar att du har rätt till sjukvård i EU/EES är alltid bra att ha med om du reser utanför Norden. Med EU‑kortet betalar du lika mycket för sjuk‑ och tandvård i det allmänna sjukvårdssystemet som de som bor i landet.

Beställ EU-kort på Försäkringskassans webbplats
Inför skidsemestern är det smart att träna upp de muskelgrupper som är specifika för just skidåkning. Fördelen med att träna upp styrka, balans och kondition är att du minskar skade- och överbelastningsrisken och får mer ork att ösa på i skidbacken.

Börja träna i god tid så att du har några veckor på dig att stärka musklerna inför skidsemestern. Tre träningspass per vecka under en minst en månad kommer att göra susen för att förebygga skador.

Sju övningar som stärker musklerna inför skidresan:

  • Knäböj
  • Utfall
  • Plankan
  • Bäckenlyft
  • Vadhävningar
  • Balansera på en fot
  • Jägarvila

Knäskador vanligast vid skidåkning

Knäskada är vanligast i alpin skidåkning, följt av skada i huvud, underben eller hand. I träningsprogrammet Knäkontroll finns övningar som är enkla att genomföra, och som vid regelbunden träning ger ökad stabilitet kring knä och bål. Övningarna kan du hemma utan någon särskild träningsutrustning.

Träningsprogrammet Knäkontroll

Du susar ned för backen. Vädret är perfekt med skinande sol och pudersnön yr kring skidorna. Helt plötsligt märker du att skidorna inte har samma kontakt med snön. Du har precis hamnat i ett av naturens mest bedrägliga moment - en snölavin. Det finns en rad värdefulla tips om var, när och hur laviner uppstår. Här ger vid dig några av de viktigaste.

Håll dig informerad om väder, snödjup och lavinrisk

SLAO har en snörapport där du får tillgång till ett 70-tal svenska skidorters dagliga status med aktuellt snödjup, öppna och stängda liftar och information om lavinrisk eller snöskred som det också kallas. Allt du behöver veta för att få en så bra åkning som möjligt.

Här hittar du SLAOs snörapport: 

Snörapporten

Så undviker du laviner

  • Håll dig uppdaterad – Kolla aktuella rapporter på snorapporten.se
  • Följ reglerna för lift- och utförsåkning I SLAO:s Lilla Gula hittar du trafikregler och allmänna bestämmelser.
  • Åk aldrig ensam utanför markerade nedfarter – Var minst två eller flera, speciellt vid offpiståkning.
  • Åk i fallinjen – Åk med korta och täta svängar.
  • Åk aldrig kors och tvärs – Om du gör det kan snötäcket skäras av, och det kan innebära en risk för utförsåkare nedanför dig.
  • Om du hamnar i ett lavinområde – Åk snett utför till en så säker plats som möjligt.
  • Om du är tagen av lavinen – Försök att hålla dig vid ytan genom simrörelser.
  • Om du hamnar under snön – Kryp ihop och försök hålla andningsvägarna fria.
På skidresan är det förstås viktigt att packa ner praktiska ytterkläder, underställ, mellanlager och funktionsplagg som står emot vind, vatten och kyla. Här tipsar vi dig om vilka viktiga resedokument du ska komma ihåg och ger förslag på skidutrustning som gör skidåkningen säkrare.

Checklista på viktiga resedokument:

  • Resehandlingar/biljetter
  • Pass/id-kort
  • Personligt resebevis
  • EU-kort
  • Grönt kort

Här kan du beställa viktiga resedokument: 

Skapa eller beställ personligt resebevis

Beställ grönt kort

Förutom skidor, stavar och snowboard behöver du skidutrustning som gör dagarna i backen säkrare. Om du glömmer eller inte vill ha en stor packning på resan går nästan allt att hyra eller köpa på skidorten.

Checklista på skidutrustning som skyddar:

  • Skidhjälm
  • Ryggskydd
  • Handledsskydd snowboard
  • Skidglasögon
  • Solglasögon
  • Barnskidsele
  • Skidlås med vajer