Ersättningspolicy
Enligt Finansinspektionens allmänna råd och föreskrifter bör företag som står under Finansinspektionens tillsyn ha en ersättningspolicy som omfattar alla anställda.
Ersättningssystemet utgår från Folksams grundläggande värderingar och har som mål att långsiktigt attrahera, motivera, utveckla och behålla kvalificerade medarbetare som bidrar till att Folksam når sina mål på kort och lång sikt. Ersättning ska vara i linje med Folksams affärsstyrning och vara utformad så att eventuella intressekonflikter hanteras.
Ersättning utifrån ett risk- och hållbarhetsperspektiv
För att minimera överdrivet risktagande samt undvika intressekonflikter där kundens intressen inte tas till vara med tillbörlig omsorg ska ingen rörlig ersättning utgå i Folksam, med undantag för ett företagsgemensamt belöningsprogram.
Det genomförs en årlig riskanalys som ska identifiera eventuella risker inklusive hållbarhetsrisker som kan uppstå i samband med tillämpningen av ersättningspolicyn. Analysen anger hur dessa risker ska hanteras.
Av analysen framgår om ersättningspolicyn är förenlig med och främjar en sund och effektiv riskhantering, samt om policyn riskerar att bidra till ett överdrivet risktagande i förhållande till hållbarhetsrisker och andra risker.
Mer information finns i Årsredovisningarna under noten Medelantal anställda samt löner och ersättningar.