Tips för att hoppa studsmatta säkert
Att hoppa studsmatta är roligt för både stora och små, men det finns även risk för skador. Vi har samlat bra tips till dig om hur du kan hoppa studsmatta säkert.
Det vanligaste för de flesta familjer är att ha studsmattan utomhus i trädgården. Här är våra tips för en säker placering av studsmattan:
Säker placering av studsmattan:
- Placera studsmattan på en plan mark så att den står stadigt. Om studsmattan lutar kan det öka risken att den som hoppar landar snett.
- För att studsmattan ska hålla sig stabil ska den vara omgiven av mjukt underlag, till exempel sand eller gräs.
- Vi rekommenderar att studsmattan ska vara placerad med minst två meters avstånd till träd, stenar, byggnader eller andra fasta föremål.
- Håll ytan under studsmattan fri från andra föremål.
För att vara säker på att studsmattan håller hög säkerhet så är det bra att du regelbundet kontrollerar att allt är i skick.
Tre tips för säkrare hoppning:
- Studsmattan ska ha ett stabilt och vadderat ramskydd. Ramskyddet som också kallas för kantskydd är det som täcker fjädrarna och spänner upp studsmattan.
- Ha alltid ett skyddsnät. Skyddsnätet är till för att inget barn ska ramla av mattan och för att förhindra att något annat barn ska krypa in.
- Var noga med att du har förankrat din studsmatta inför starka vindar, oväder, blåst och stormar. Det gör du genom att fästa studsmattan med markankare.
Skapa regler tillsammans med barnen
Det är bra att involvera barnen med att ta fram gemensamma förhållningsregler för hur studsmattan ska användas för alla i familjen men också för vänner som är på besök.
De största orsakerna till skador är att något barn ramlar av för att det saknas ett nät runt studsmattan eller att många barn hoppar samtidigt. Det är bra om ni kan att begränsa antal hoppare. Helst ska ett barn hoppa i taget men max 2 barn samtidigt.
Yngre barn under 6 år har större risk att råka ut för skador då de inte har lika utvecklat balanssinne som äldre barn, därför ska yngre barn aldrig hoppa utan tillsyn av en vuxen. De ska även undvika att hoppa med äldre barn då äldre barn är tyngre, tyngden hos de äldre barnen ökar risken för att de yngre barnen landar snett eller blir trampade på.
Ha aldrig skor på när ni hoppar och håll alla lösa föremål borta från studsmattan.
De vanligaste skadorna från studsmattehoppning
De vanligaste skadorna är frakturer av olika slag, framförallt i handleder, fingrar, armbågar och fotleder.
Det kan inträffa att en fot fastnar i studsmattans kant och det kan ibland kräva en operation. Du kan även få nackskador vid misslyckade volter och hopp.
Ovanliga skador som kan inträffa är hjärnskakning eller att ett organ brister och detta inträffar oftast om studsmattan saknar skyddsnät så att barn landar utanför studsmattan.
Innebär det att du ska sluta hoppa studsmatta? Nej, du behöver inte sluta roa dig på studsmattan men följ alla våra tips och råd för att minimera alla risker för skador.
Våra barnförsäkringar
För barn är hela världen en spännande lekplats. Som förälder vill du skydda dem från allt ont och med en bra barnförsäkring kan du känna dig tryggare.