Att köra med släp
Är du ovan vid att köra med släp eller är det kanske första gången du kopplar en vagn bakom bilen? Det kan gå långt mellan gångerna om du tillhör dem som hyr en släpvagn de få gånger du behöver köpa en större möbel eller köra sopor till återvinningen.
7 tips när du ska köra med släp
- Se till att montera kopplingshandsken korrekt på dragkroken så att den sitter fast säkert.
- Veva upp stödhjulet ordentligt och säkra det så att det inte lossnar under körning.
- Säkra lasten med spännband och förankra banden i släpets krokar. Lasten ska inte kunna röra sig framåt, bakåt, uppåt eller åt sidorna.
- Dra åt handbromsen på släpvagnen när du parkerar eller lämnar släpet.
- Om du inte ska använda släpvagnen under längre tid – säkra den på annat sätt än med handbromsen för att inte skada släpets mekanik.
- Kontrollera och justera påskjutsbromsen regelbundet så minskar du risken att få sladd när du bromsar.
- När du kör med släp krävs annan körteknik än vanligt. Öva gärna att backa på en mindre väg innan du lastar släpet, så att du får en känsla för hur släpet rör sig. Börja med små rörelser.
Hur fort får jag köra med släp?
Hastighet för bromsat och obromsat släp
Den högsta tillåtna hastigheten för bromsad släpvagn är 80 km/h. Om du kör med en obromsad släpvagn, där totalvikten med last eller enbart tjänstevikten utan last överstiger bilens halva tjänstevikt, får du inte köra fortare än 40 km/h. Transportstyrelsen har en släpvagnskalkylator som du kan använda om du är osäker på hur fort du får köra med din släpvagn.
På Transportstyrelsens webbplats finns mer information.
Vem får köra med släpvagn?
Om du har ett vanligt B-körkort får du köra en personbil (eller lätt lastbil) med totalvikt på högst 3 500 kg. B-körkortet tillåter att du drar en lätt släpvagn med totalvikt på 750 kg. Du får också dra en släpvagn där totalvikten är över 750 kg, om bilen och släpvagnen tillsammans inte väger mer än 3 500 kg.
Du måste också ta hänsyn till vilken maximal släpvagnsvikt som bilen du kör får dra. Kolla vad som gäller för just din bil!
Hur gäller försäkringen?
Viktigt att veta om släpvagnslås
Om du har en släpvagnsförsäkring hos oss ska du alltid låsa din vagn med släpvagnslås för att din försäkring ska gälla fullt ut. Du hittar mer information om aktsamhetskravet i det fullständiga villkoret.
Stöldskyddsföreningens lista på rekommenderade lås
Att backa med släp
Det kan var lite knepigt att backa med personbil och släp om du inte är van. Här är några tips för att underlätta backningen:
- Vägledning – Du kan be en person hålla koll vid släpets bakre del och ge dig instruktioner under tiden du backar.
- Ta det lugnt och försiktig – Backa långsamt och ratta med små rörelser för att styra släpet åt rätt håll.
- Öva på en öppen plats – På så sätt lär du dig släpets och bilens rörelser innan du backar in på trånga platser.
- Använd speglarna – Back- och sidospeglar ger dig översikt över både bilen och släpets position så att du kan undvika hinder och hålla avstånd.
- Stressa inte – Att backa med släp kan vara utmanande i början. Ta det lugnt så lär du dig hur det fungerar utan att göra onödiga misstag.
Att bromsa med släp
Tänk på att bromssträckan blir längre när du kör med släp och att du behöver hålla extra koll på fordon framför dig så att du hinner bromsa i tid. Här kommer några tips om vad du kan tänka på när du bromsar med släp:
- Rätt bromsteknik – När du bromsar med ett släp ska du undvika plötsliga och hårda inbromsningar som kan leda till sladd. Kör hellre så att du kan sakta in i god tid genom att bara släppa på gasen eller bromsa lätt i jämn takt.
- Kontrollera bromsarna regelbundet – Se till att bromssystemet på både bilen och släpet är i gott skick.
- Lasta rätt – Lastar du fel riskerar du att få sladd. Fördela lasten så jämnt som möjligt på släpet och placera tunga föremål mitt över axeln.
- Öva på säker bromsning – Innan du ger dig ut med full last, öva på att bromsa på en öppen och säker plats så att du får en känsla för hur det fungerar med släpet kopplat till bilen.
Att svänga med släp
Köra med hästsläp
När du transporterar din häst på ett släp, tänk på att det är en levande last och att du bör göra resan behaglig för hästen. Ta det lugnt vid inbromsningar eller i kurvor, så att hästen kan parera rörelser och svängar.