Vad krävs egentligen för att minimera olyckor med svårt skadade och döda? För att närma oss Nollvisionen – att ingen skall dö eller skadas allvarligt i trafiken – krävs samverkan mellan de tre komponenterna: människan, bilen och vägen.
Det vanligaste sättet att anlägga säkra vägar, innan Nollvisionen formulerades, var att bygga motorvägar. Men motorvägar är ett dyrt alternativ. Så när riksdagen beslutade att Nollvisionen skulle gälla för allt trafiksäkerhetsarbete i Sverige, krävdes ett nytt tankesätt för att höja vägsäkerheten mer kostnadseffektivt.
Ett framgångsrikt koncept blev bland annat att öka användning av vägräcken, både för att åstadkomma minskad skaderisk vid singelolyckor och en minskning av mötesolyckor.
2+1-vägar räddar liv
Dessa olyckor skulle kunna undvikas med hjälp av bra vägutformning. 2+1-vägar är lika säkra som motorvägar, men samtidigt klart billigare genom att säkerheten höjs på befintliga vägar utan mittseparering, med körfält i vardera riktningen. En 2+1-väg är utrustad med mitträcke och har tre körfält med omväxlande ett eller två körfält i vardera riktningen.
Dödsolyckor på dessa vägar har minskat med tre fjärdedelar jämfört med de gamla vägarna. Av det nuvarande statliga vägnätet på drygt 98 000 kilometer har ungefär 1 275 kilometer vägar byggts om till 2+1 vägar.
Mittseparering en viktig åtgärd
Resultat från vår forskning visar att mittseparering är en av de absolut viktigaste åtgärderna för att skapa ett säkert vägtransportsystem, för bilåkande utanför tätbebyggt område.