Andrahandsuthyrning och hemförsäkring
Så fungerar hemförsäkringen vid uthyrning
Om du hyr ut din bostad i andra hand är det viktigt att veta hur din hemförsäkring fungerar så att du inte står utan skydd om något händer.
Vilken försäkring du ska ha beror på vilken typ av bostad som uthyrningen handlar om.
Uppdaterad 10 februari 2023
Hyra ut bostadsrätt i andrahand
Din hyresgäst behöver en hemförsäkring för sina egna saker. Den innehåller dessutom en ansvarsförsäkring som är viktig om hyresgästen råkar orsaka en skada på bostadsrättens fasta inredning.
Ett tips är att ta undan de saker du är rädd om innan du hyr ut. Eftersom personen du hyr ut bostaden till har tillåtelse att vara där, ersätter inte din hemförsäkring saker som förstörs eller blir stulna av hyresgästen under uthyrningen.
Du som vill hyra ut din bostadsrätt behöver få ett godkännande av din bostadsrättsförening innan du hyr ut bostaden, även om det rör sig om kortare tid. Se även till att skriva ett hyresavtal för andrahandsuthyrningen så att det är tydligt vad som gäller.
Hyra ut hyresrätt i andrahand
Eftersom personen du hyr ut bostaden till har tillåtelse att vara där, ersätter inte din hemförsäkring saker som förstörs eller blir stulna av hyresgästen under uthyrningen. Tänk därför på att ställa undan värdefulla saker innan du hyr ut.
Se till att skriva ett hyreskontrakt så att du och din hyresgäst är överens om uthyrningsperiod, hyra och vad som ingår i hyran. Det finns också regler för hur mycket du får ta ut i hyra.
För att hyra ut en hyresrätt behöver du först få tillåtelse av hyresvärden. Det gäller oavsett hur lång uthyrningsperioden är. Du behöver även ha tillåtelse om du lånar ut din lägenhet.
Sju händelser som kan vara giltiga skäl för andrahandsuthyrning av hyresrätt:
- Ålder
- Sjukdom
- Tillfälligt arbete eller studier på annan ort
- Längre utlandsvistelse
- Provsamboende
- Uthyrning till närstående
-
I väntan på försäljning
Källa:
Boupplysningen
Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra
Hyra ut villa i andrahand
Tänk dock på att din hemförsäkring inte ersätter saker som förstörs eller blir stulna av hyresgästen under uthyrningen, eftersom personen du hyr ut bostaden till har tillåtelse att vara där. Ta därför undan de saker du är rädd om innan du hyr ut.
Skriv ett hyreskontrakt med hyresgästen så att det är tydligt vad ni har avtalat. Det finns också regler för hur mycket du får ta ut i hyra utan att behöva betala skatt för hyresintäkten.
Att tänka på när du hyr ut
Åtta saker att tänka på när du hyr ut
- Gäller andrahandsuthyrningen en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut lägenheten eller radhuset i andra hand.
- Var noga med valet av hyresgäst och se till att träffa den person som vill hyra ditt boende. Ta gärna referenser, gör en kreditupplysning eller be om anställnings- eller studieintyg.
- Skriv ett hyreskontrakt för andrahandsuthyrning.
- Gör en inventering av bostadens skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut.
- Hemförsäkringen ersätter inte skador på dina saker när du hyr ut. Har du saker du är rädd om eller som är värdefulla bör du ta bort dem eller låsa in dem på ett ställe som hyresgästen inte har tillgång till.
- Om hyresgästen stjäl dina saker får du ingen ersättning från försäkringen eftersom personen som du hyr ut till har lov vara i bostaden.
- Stöldmärk dina saker med DNA-märkning. Om dina saker stjäls kan de spåras tillbaka till dig.
-
Du bör ha en brandvarnare i varje rum och se till att din hyresgäst vet var brandsläckare och brandfilt finns.
Källor:
Boupplysningen
Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra
Vanliga frågor och svar
Behövs hemförsäkring om jag hyr i andrahand?
Oavsett vilken typ av bostad du hyr behöver du en hemförsäkring för dina egna möbler och prylar. I din hemförsäkring ingår även en ansvarsförsäkring som är viktigt att ha om du som hyresgäst råkar orsaka skada på bostadens fasta inredning. Den som hyr ut i andra hand ska ha också ha en hemförsäkring.
Behövs det en speciell hemförsäkring för inneboende?
Du som är inneboende eller bor i andra hand behöver en egen hemförsäkring. Du omfattas normalt inte av din hyresvärds hemförsäkring eftersom ni inte delar hushåll.
Behöver man tillstånd för att hyra ut sin lägenhet i andra hand?
Huvudregeln i hyreslagen är att en hyresgäst måste ha hyresvärdens samtycke till andrahandsuthyrningen. Utan samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden får andrahandsuthyrningen inte äga rum.
För att hyra ut bostadsrätt behöver du tillåtelse av bostadsrättsföreningen.
Hyr du ut ett eller flera enskilda rum, medan du själv bor kvar kallas det att ha inneboende. Då behövs inget tillstånd.
Källa: Hem & Hyra.
Behöver jag ha giltiga skäl för att få tillstånd till andrahandsuthyrning?
För att få hyra ut en hyresrätt i andra hand behöver du ha giltiga skäl, till exempel att du ska studera eller arbeta på annan ort.
Vill du hyra ut din bostadsrätt är reglerna mer generösa – då godtas de flesta skäl förutom enbart ekonomisk vinning. Äger du ett hus behöver du inte ha giltiga skäl eller tillstånd.
Vem godkänner andrahandsuthyrning?
Har du en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut. Det gäller för uthyrning både på kort och lång tid.
Vilken hemförsäkring ska jag teckna för min lägenhet?
Vilken hemförsäkring du ska välja beror på vilken typ av lägenhet du bor i. Vi har hemförsäkringar för dig som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller ägarlägenhet. För alla försäkringar kan du välja mellan våra tre olika försäkringspaket. Varför vi har tre olika hemförsäkringar för lägenhet är beroende av tilläggen.
För hyresrätt räcker det med en vanlig hemförsäkring. Men för Bostadsrätt behövs även ett bostadsrättstillägg som kan ersätta för skador i lägenheten. Samma gäller för ägarlägenhet där du äger hela lägenheten och inte är med i en bostadsrätt.
Osäker på vad du ska välja? Ta hjälp av vår guide om våra hemförsäkringar för lägenhet:
Vad kan hända om jag hyr ut min bostad i andra hand olovligt?
Om du hyr ut en hyreslägenhet utan tillstånd kan du bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta på en gång. Om du hyr ut otillåtet till för hög hyra är det dessutom brottsligt.
Att hyra ut lägenheten utan medgivande från din bostadsrättsförening är grund för uppsägning av din bostadsrätt.
Det räknas även som otillåten andrahandsuthyrning om du fortsätter att hyra ut när tidigare tillstånd löpt ut.
Behövs det ett avtal för andrahandsuthyrning?
När du har en hyresrätt eller äger en bostadsrätt behöver du skriva ett andrahandskontrakt om du hyr ut bostaden till en annan person. Det finns speciella regler som styr vad andrahandskontrakt ska innehålla och hur det ska skrivas. Om du hyr ut din villa bör du också skriva ett kontrakt för hyresavtalet.
Hur hög får andrahandshyran vara?
Om din andrahandsuthyrning gäller en hyresrätt får du inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Hyr du ut en möblerad lägenhet får du högst lägga på 15 procent av hyran.
Vid uthyrning av bostadsrätt och villa tar man hänsyn till driftskostnader och bostadens värde när andrahandshyran bestäms.
Behöver jag betala skatt när jag hyr ut i andra hand?
När du hyr ut din privata bostad kan du behöva betala skatt på dina hyresintäkter om de överstiger en viss summa, oavsett om du hyr ut en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus. Du hittar mer information på Skatteverkets webbplats.
Hur länge får man hyra ut i andra hand?
Det finns ingen regel för hur länge du får hyra ut i andra hand, men det vanligaste är hyresvärden eller bostadsrättsföreningen beviljar tillstånd för ett år i taget. Detta kan sedan förlängas.
Vad gäller vid uppsägning av andrahandskontrakt?
I ett hyreskontrakt finnas en avtalad uppsägningstid. Uppsägningstiden beror på vilken bostadstyp det handlar om och hur lång hyresperioden är.
För bostadsrätt och villa har hyresvärden har en uppsägningstid på tre månader, medan andrahandshyresgästen bara har en månads uppsägningstid. Det gäller oavsett om kontraktet gäller för en bestämd tid eller tillsvidare.
För hyresrätt varierar uppsägningstiden beroende på om det är ett tillsvidarekontrakt eller en bestämd hyrestid.
Källa: Boupplysningen.
Vilka lagar gäller vid uthyrning av egen bostad?
När du hyr ut eller hyr en hyreslägenhet för bostadsändamål gäller den så kallade hyreslagen. Lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen, gäller för villa, ägarlägenhet eller bostadsrätt.