Så förebygger du cykelstöld

Satsa på ett godkänt cykellås och lås alltid fast cykeln i något som inte går att flytta. Det är två av våra tolv främsta tips för hur du undviker att din cykel blir stulen.

Det lättaste sättet att minska risken för stöld är att använda ett riktigt bra cykellås. Dessutom är det ett krav för att ha rätt till full ersättning från din hemförsäkring om den ändå skulle bli stulen.

Här har vi samlat våra bästa tips för att förhindra cykelstöld.

Kolla gärna in vår film för att lära dig ännu mer om hur du kan undvika cykelstölder.

Cykeltjuvarna är som mest aktiva på våren och sommaren. I denna film ger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam, sina bästa tips och råd om hur du undviker cykelstölder. Använd alltid ett SSF-godkänt lås.

Varje år anmäls närmare 55 000 cykelstölder, vilket gör cykelstöld till det vanligaste egendomsbrottet. För att undvika stöld är ett bra cykellås det allra viktigaste, men det finns också en mängd andra saker du kan göra för att avskräcka tjuvarna.

Här har vi samlat våra bästa tips på hur du undviker att få din cykel stulen.

Viktigt att tänka på

  • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås. Till elsparkcykel brukar kedjelås vara enklast att använda.
  • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
  • Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt – Även på din egen tomt eller balkong.
  • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ den i ett privat garage eller lås fast den i ett cykelförråd. Ta upp cykeln till lägenheten om du har möjlighet.
  • Om det är möjligt, ta av sadeln.
  • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA, se nedan) och notera cykelns ramnummer. Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
  • Tänk på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
  • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.
  • Montera larm som är stöt- och rörelsekänsligt och som larmar om någon försöker ta din cykel. Det finns till exempel larm som är kombinerat med lås.
  • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
  • Gör cykeln mer personlig med dekaler – dölj märket på cykeln om den är dyrbar.

Det kan kännas svårt att veta vilket av alla cykellås du ska välja. Har du ett fastmonterat bakhjulslås ska du komplettera det med u-lås, bygel- eller kedjelås. Se till att låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SFF). Det är en kvalitetsstämpel och ett krav för att kunna få full ersättning om cykeln ändå skulle bli stulen.

Som folksamkund får du rabatt på SSF-godkända cykellås i vår säkerhetsbutik.

DNA-märkning

Det finns olika sätt att stöldmärka din cykel. DNA-märkning är ett av dem. Det innebär att du penslar ett slags syntetiskt framställt DNA på din cykel och registrerar DNA-koden i en internationell databas tillsammans med dina ägaruppgifter. Tanken är att göra det lätt för Polisen och Stöldskyddsföreningen att spåra din cykel. Dessutom medföljer varningsdekaler som du sätter på cykeln för att avskräcka tjuvar.

ISR-märkning

En annan typ av stöldmärkning är ISR-märkning. Den funkar istället så att du stryker en ultraviolett vätska på dekaler som du sedan fäster på din cykel. Dekalerna har unika laserskurna koder som du registrerar i en internationell databas tillsammans med dina ägaruppgifter. Precis som med DNA-märkning sätter du varningsdekaler på cykeln för att ytterligare minska risken för stöld. 

Du kan köpa både ISR- och DNA-märkning i vår säkerhetsbutik.

Köp DNA-märkning från SSF - Folksams säkerhetsbutik

Skaffa ISR-märkning - Folksams säkerhetsbutik

Säkerhetsprodukter som vi rekommenderar

En hemförsäkring från Folksam täcker även din cykel. Försäkringen gäller oavsett om din cykel blir stulen när den står hemma, i förrådet eller på annan plats.

Ersättningen varierar beroende på vilken hemförsäkring du har och var den blev stulen. Blir till exempel cykeln stulen i hemmet i samband med inbrott får du ersättning för cykelns värde oavsett vilken av våra hemförsäkringspaket du valt. Blir den stulen när den står parkerad på stan kan du som mest få tillbaka 20 000 kronor. Har du en dyr cykel kan det därför vara en god idé att teckna en tilläggsförsäkring.

Läs mer om hur hemförsäkringen gäller för stulen cykel.

Har du en egen elsparkcykel eller elcykel? Här får du tips på hur du laddar och förvarar batteriet på ett säkert sätt.

Tips för säker laddning av batteri

  • Ladda helst batteriet när du har det under uppsikt och inte på natten när du sover. Litiumjonbatterier som brinner sprider en giftig gas.
  • För att batteriet inte ska skadas ska det vara torrt där du laddar, och inte för varmt eller kallt. Det kan vara olämpligt att ladda batteriet på balkongen.
  • Om din elsparkcykel har fått sig en smäll - kontrollera så att batteriet inte blir onormalt varmt när du laddar det eller att det inte börjar svälla.
  • Börjar batteriet ryka ska du dra ur sladden, se till att alla hemmet tar sig ut och larma 112. Försök inte att släcka en batteribrand själv - gasen från röken är giftig.
  • Om du inte ska använda batteriet under längre tid, förvara det halvladdat i en torr miljö utan extrem kyla.

Källa: Elsäkerhetsverket

Våra hemförsäkringar

Oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa så ger våra hemförsäkringar ett bra skydd för allt du bryr dig om, till exempel din cykel. Med tillägget Värdesak skyddar föremål av högre värd, till exempel om du har en dyrare tävlingscykel.