Bli av med råttor och möss
Råttor och möss söker sig gärna in i våra hem. Genom sitt gnagande kan de orsaka stora och kostsamma skador. Här har vi samlat några tips på hur du kan bli av med möss och råttor om de flyttat in hos dig.
Råttor trivs i fuktiga miljöer som i källare och avlopp. Eftersom de sprider sjukdomar och smitta genom avföring och urin är det viktigt att vi försöker hålla dem borta från våra hem. Råttor kan också orsaka enormt stora skador om de gnager sönder isolering, kablar och elledningar. Möss söker sig inomhus på hösten för att få värme och hitta mat. När de har flyttat in gnager de på det mesta som de kan hitta.
För att slippa att möss och råttor flyttar in i ditt hem eller fritidshus när det blir kallare ute finns det flera saker du kan göra, både utomhus och inomhus. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att hålla råttorna borta.
Hur vet jag om jag har råttor eller möss?
Eftersom både möss och råttor förökar sig snabbt är det viktigt att du agerar direkt när du upptäcker dem. Du kan oftast höra råttor och möss genom väggarna i form av krafsande och gnagande. Ofta lämnar de spår efter sig i form av spillning som du kan känna igen dem på, men det finns flera andra saker som skiljer dem åt.
Vad är det för skillnad på möss och råttor?
- Musens spillning är smalare än råttans: Musspillning är inte längre än 10 millimeter och har formen av ett svart riskorn. Råttans bajs är större, rundare och liknar en oliv. Möss lämnar spillning i områden som de vanligen rör sig på, medan råttor samlar den på har specifika platser.
- Råttan är dubbelt så stor som musen: Råttan kan bli 20–30 cm lång, och då räknas inte svansen. Svansen kan bli cirka 15–23 cm lång. Skogsmusen blir cirka 10 cm lång, med en svans som är lika lång som kroppen.
- Råttan gör större gnagmärken: Råttans gnagmärken kan vara cirka 3 mm breda, jämfört med musens 1,5 mm.
- Råttan kan hoppa, klättra och simma: Råttan kan simma, hoppa upp emot en meter utan ansats och klättra flera meter på lodräta ytor.
- Trivs i olika miljöer: Råttor håller ofta till i fuktiga utrymmen, vid sopor och i parker, medan möss gärna bosätter sig i väggarnas isolering, på vinden och under golvet.
- Äter olika saker: Möss föredrar ofta frön, säd, frukt och växter, medan råttor äter både vegetabilisk och animalisk föda som ofta kommer från våra sopor.
- Råttan förökar sig snabbare: Råtthonan blir könsmogen tidigt och kan föröka sig var 3-4 vecka. En råtthona kan få över 100 ungar på ett år. Mushonan kan få upp till fyra kullar per år med 4-8 ungar per kull.
- Råttor sprider smitta: Råttan kan sprida smitta som orsakar allvarliga sjukdomar hos människor, t ex. salmonella, toxoplasma och hantavirus. Smitta sprids via råttornas urin och avföring.
Hur får jag bort möss och råttor i väggarna?
Du kan förebygga problem med råttor och möss genom att täta hål i väggar och andra öppningar. Täta gärna med något hårt som gnagarna inte kan bita igenom. Stålull eller ett tätt metallnät hjälper bra mot råttor.
Du kan själv försöka fånga råttor och möss med råttfällor som är laddade med mat. Ett annat tips är att skrämma i väg dem med hjälp av råttskrämmor som har ultraljud. Du kan också placera ut musfällor på strategiska ställen.
I vår säkerhetsbutik hittar du råttfällor, tätningsstålull och andra produkter för att skydda ditt hem mot råttor:
Skadeförebyggande produkter mot råttor
Sanering av råttor
När mössen eller råttorna redan tagit sig in i väggarna eller på annat ställe inomhus så kan du behöva hjälp av en saneringsfirma för att få bort dem. Om du har försäkrat ditt bostadshus eller fritidshus hos oss i Folksam ingår rådgivning och skadedjurssanering via Anticimex i din försäkring. Vid behov av rådgivning och sanering kan du kontakta Anticimex direkt.
Kontakta Anticimex
Ring 075-245 10 00
Mån-fre 07.00-18.00
Du kan också fylla i Anticimex kontaktformulär:
Kontaktformulär Anticimex
Hur gäller försäkringen vid skador och problem med möss och råttor?
Om du har Villaförsäkring Bas, Mellan eller Stor eller din fritidshusförsäkring hos oss ingår det en skadedjurförsäkring. Försäkringen innebär att du får hjälp med råd och sanering av Anticimex för att bli av med skadedjur som råttor och möss i den byggnad du har försäkrat. Villaförsäkring Stor täcker även skada på försäkrad huvudbyggnad, om skadan är orsakad av råttor eller möss.
Mer information om vår villaforsakring
Mer information om vår fritidshusforsakring
Täcker försäkringen skador från råttor i bilen?
Om du har bilförsäkring hos Folksam och din bil får skador orsakade av råttor och möss kan du ha rätt till ersättning. Både vår hel- och halvförsäkring gäller för maskin- och elektronikskada som påverkar bilens funktion, t ex. elektriska kablar. Du betalar alltid självrisk för maskin- och elektronikskada. I försäkringsvillkoret hittar du mer information om vilka delar som täcks av försäkringen.
Hur försäkrar jag mitt hem?
Källor:
Anticimex, Expressen Leva & Bo och Stick.se
Publicerad 11 november 2022
Uppdaterad 6 november 2024