Hur fungerar Grannsamverkan?
Med Grannsamverkan kan vi göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslingar. Genom sociala nätverk i grannskapet, kunskap om hur du skyddar dig och boendet, förebygger skador och med ökad uppmärksamhet i området går det att avskräcka och försvåra för tjuvar.
Målet med Grannsamverkan är att minska brottslighet och öka trygghet i bostadsområden. Det ger också en ökad trivsel i grannskapet.
Enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) minskar Grannsamverkan brottslighet med 26 procent. Du kan ta del av hela deras rapport här.
Grannsamverkans effekter på brottsligheten - Brottsförebyggande rådet
Om ni inte redan har Grannsamverkan i ditt bostadsområde så går det att starta upp. Här hittar du mer information om vad Grannsamverkan innebär i praktiken, hur du gör för att gå med i en grupp eller om du vill starta upp Grannsamverkan.
Använd Grannsamverkans app som hjälpmedel för att bedriva Grannsamverkan. I appen kan du till exempel chatta med dina grannar och få viktiga meddelanden via lokalpolisen.
Detta är Grannsamverkan – samverkan mot brott
Vad är Grannstöd?
Syftet med Grannstöd är att öka tryggheten i boendemiljön. Det görs genom observations- och synlighetspass i området under dagtid med Grannstödsbil eller till fots. Man följer också polisens anvisningar om övriga områden som kan behöva besökas och kommunens anvisningar för att öka tryggheten i bostadsområden.
För att kunna starta upp Grannstöd behöver det finnas aktiv Grannsamverkan inom området/kommunen. Här hittar du mer information om Grannstöd och hur du startar upp Grannstödsverksamhet.
Rekommendationer Grannstödsverksamhet - Samverkan mot brott
Inom Stockholms län finns Grannstödsverksamhet i många kommuner. Här hittar du mer information om detta.
Grannstöds- och Grannsamverkansbilar i Stockholms län - Länsstyrelsen