Cykelförsäkring

Med en hemförsäkring från Folksam kan du känna dig trygg, den försäkrar även din cykel. Den gäller oavsett om din cykel står hemma, i förrådet eller utsätts för skadegörelse eller blir stulen på en annan plats.

Ersättningen varierar beroende på vilken hemförsäkring du har. Om du har en dyrare cykel kan det vara en god idé att se över en uppgradering av hemförsäkringen. På den här sidan får du tips på hur du försäkrar din cykel, hur du undviker cykelstöld och vad du gör om oturen är framme och cykeln blir stulen.

Oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa ingår skydd för din cykel i vår hemförsäkring. Du behöver alltså ingen separat cykelförsäkring. Vilken försäkring du väljer beror på hur du bor och dina behov.

Har du redan hemförsäkring hos Folksam?

Om du har en dyr cykel kan du uppgradera din hemförsäkring till Mellan eller Stor. Då får du högre ersättning, upp till 80 000 kronor, om din cykel blir stulen från din bostad. Du får även halverad självrisk i Hemförsäkring Stor. Logga in för att se vilken hemförsäkring du har idag och om du vill uppgradera ditt skydd.

Se din försäkring på Mina sidor

Du som äger en cykel med högt värde

Blir din cykel stulen på annan plats än din bostad är ersättningen lägre – max 20 000 kronor. Vill du ha ett högre försäkringsbelopp kan du teckna tilläggsförsäkringen Värdesak till din hemförsäkring. Då väljer du själv försäkringsbelopp och din cykel blir bättre försäkrad även när den står utanför hemmet.

Teckna värdesaksförsäkring

Hemförsäkring via fackförbund

Hos många fackförbund ingår en hemförsäkring i medlemskapet. Om hemförsäkring ingår genom facket hos Folksam kan du även där uppgradera till Hemförsäkring Mellan eller Stor för att få ännu bättre cykelskydd.

Se vilka försäkringar du kan teckna genom ditt fackförbund 

Folksams hemförsäkring ger ersättning om din cykel blir stulen eller utsatt för skadegörelse. Ersättningens nivå beror på

  • var stölden skedde
  • marknadsvärdet på din cykel
  • vilken nivå av hemförsäkring du har.

Så mycket ersättning kan du få

Var cykeln blev stulen

Ersättning

Vid inbrott i bostaden

Full ersättning oavsett försäkringsnivå.

I källare, vind eller biutrymme i flerfamiljshus 

Upp till 40 000 kronor (Bas), 80 000 kronor (Mellan/Stor).

Utanför din bostad

Upp till 20 000 kronor (för högre ersättning krävs tilläggsförsäkring Värdesak).

Använd ett godkänt cykellås

För att du ska få full ersättning krävs det att du låser cykeln med ett lås som godkänts av Stöldskyddsföreningen (SFF). Om du använt ett annat lås får du bara 50 procent av ersättningen. Olåsta cyklar får normalt sett ingen ersättning alls.

Som kund hos Folksam kan du köpa godkänt lås till ett förmånligt pris.

Självrisk vid cykelstöld

Självrisken för Hemförsäkring Bas och Hemförsäkring Mellan är 1 800 kronor. För Hemförsäkring Stor är självrisken halverad till 900 kronor. Vi drar av självrisken automatiskt när vi betalar ut ersättning.

Hur vi beräknar ersättningen

Vi baserar ersättningen på cykelns marknadsvärde vid skadetillfället. Det betyder att vi utgår från vad det skulle kosta att köpa en motsvarande cykel i samma skick med hänsyn till ålder och slitage. En ny cykel ersätter vi alltså till nypris, medan en äldre cykel ersätts utifrån nuvarande värde.

Exempel
Om din cykel blev stulen när den var tre år gammal ersätter försäkringen cirka 65 procent av cykelns nypris (marknadsvärdet). Resterande 35 procent räknas som värdeminskning på grund av ålder och slitage. 
Tabellen visar hur stor andel av nypris som vi värderar din cykel till.

Cykelns värde i procent i jämförelse med en ny cykel

Cykelns ålder

Värde

Mindre än 6 månader

100 %

6–12 månader

95 %

1–2 år

85 %

2–3 år

65 %

3–4 år

45 %

4–5 år

25 %

5 år eller mer

20 %

Vår hemförsäkring täcker elcyklar beroende på hur snabb och kraftfull den är. 

  • Max 25 km/h och 250 W motor: täcks av hemförsäkring – har den ett högt värde rekommenderar vi tilläggsförsäkring för värdesaker.
  • Snabbare än 25 km/h: klassas som moped och täcks inte av hemförsäkring.

Om din elcykel klassas som moped gäller andra lagar, villkor och ersättningsnivåer. Då ska du teckna en mopedförsäkring. Du som har hemförsäkring hos oss får tio procent rabatt på försäkringen.

Teckna vår mopedförsäkring

Cykelstöld är tyvärr vanliga – varje år anmäls cirka 55 000 cyklar som stulna i Sverige. Men det finns flera saker som du kan göra för att minska risken för stöld.

  • Använd ett SSF-godkänt cykellås (vilket också ett krav för att du ska få full ersättning från hemförsäkringen).
  • Lås fast cykeln i något som sitter fast i marken eller en vägg (till exempel ett cykelställ eller en stolpe).

Läs våra tips på hur du minskar risken för cykelstöld.
 
Köp ett godkänt SSF-lås till förmånligt pris som Folksamkund.

Om du cykel blivit stulen behöver du göra två anmälningar.

1. Polisanmälan: anmäl på webben, på telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation. 

Anmäl stöld av cykel - Polisen

2. Kontakta Folksam: anmäl cykelstölden på webben eller ring oss på 0771-950 950.

Anmäl cykelstöld till Folksam

Hemförsäkringen täcker elsparkcyklar som inte går fortare än 20 km/tim och har en motorstyrka på max 250 watt.

Går elsparkcykeln fortare än 20 km/h eller väger mer än 25 kilo med en maxhastighet över 14 km/h behöver du köpa minst en trafikförsäkring enligt svensk lag. För att få stöldskydd behöver du teckna minst en halvförsäkring.

Om du har din hemförsäkring i Folksam får du tio procent i samlingsrabatt om du försäkrar din elsparkcykel hos oss.

Läs mer och köp försäkring för elsparkcykel

En elektrisk enhjuling omfattas av hemförsäkringen så länge enhjulingen inte går snabbare än 20 km/h. Det är samma ersättningsregler som för en vanlig cykel.

Om din enhjuling går över 20 km/h behöver du teckna en trafikförsäkring vilket du kan göra på vår försäkring för elsparkcykel.

Läs mer och köp försäkring för enhjuling

Den viktigaste åtgärden för att skydda cykeln mot cykelstöld är att cykeln är låst med ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF). Att ha ett godkänt lås är också en förutsättning för att du ska få full ersättning om cykeln blir stulen. På Stöldskyddsföreningens webbplats finns en förteckning över alla godkända lås.

Se alla godkända lås - Stöldskyddsföreningen.

Det finns olika sätt att stöldmärka din cykel. DNA-märkning är ett slags syntetiskt framställt DNA som du penslar på din cykel och sedan registrerar i en internationell databas. ISR-märkning är delkaler som du stryker en ultraviolett vätska på och sedan fäster på din cykel. Varje dekal har en unik laserskuren kod som du registrerar i en internationell databas.

Båda märkningarna gör det lätt för polis och SSF att spåra din cykel. Genom att använda de medföljande varningsdekalarna avskräcker du dessutom tjuvar och minskar risken för att cykeln bli stulen.

Köp DNA-märkning från SSF - Folksams säkerhetsbutik

Skaffa ISR-märkning - Folksams säkerhetsbutik

Ja, cykeln räknas som lösöre. Lösöre är ett juridiskt begreppcyklarer fysiska föremål som du kan flytta, till exempel cyklar, möbler, kläder, och elektronik. 

Mer information om lösöre i hemförsäkringen

Våra hemförsäkringar

Oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa så ger våra hemförsäkringar ett bra skydd för allt du bryr dig om, till exempel din cykel. Med tillägget Värdesak skyddar föremål av högre värd, till exempel om du har en dyrare tävlingscykel.