Cykla på landsväg
Oavsett om du cyklar eller kör bil på landsväg är det viktigt att tänka på trafiksäkerheten. Att använda samma körbana kan vara en utmaning. Här hittar du information om vilka regler som gäller för landsvägscykling.
Landsvägscykling kan vara ett härligt och miljövänligt sätt att cykelpendla till och från jobbet, motionera eller för att ta sig till platser ute på landet.
I princip alla vägar utanför tätorterna som inte är motorvägar är landsvägar. När det saknas cykelbana delar bilister och cyklister körfält vilket kan leda till en hel del utmaningar och risker. Här berättar vi allt du behöver veta om att cykla säkert på landsväg.
Säkrare cykling på landsväg
- Använd en bra hjälm.
- Ge tydliga signaler om dina avsikter – håll ut armen när du ska svänga.
- Var uppmärksam på andra trafikanter – se dig om innan du svänger eller flyttar dig i sidled.
- Utrusta cykeln med bra belysning och reflexer.
- Klä dig så att du syns och sätt reflexerna på kroppsdelar som är i rörelse.
Vilka regler gäller vid landsvägscykling?
Cykla på höger sida
När det finns en cykelbana ska du som regel alltid använda den. Men där cykelbana saknas – vilken sida ska man då cykla på? Riktlinjerna säger att du ska hålla dig längst ut till höger och gärna använda vägrenen.
Cykla i bredd
När ni är flera som cyklar tillsammans är grundregeln att cykla efter varandra. Men det är tillåtet att cykla i bredd om det finns tillräckligt med utrymme samt att ni inte hindrar annan trafik.
Krav på din cykel
Enligt lag behöver din cykel vara utrustad med
- ringklocka
- broms
- belysning och reflexer (när det är mörkt).
Var tydlig med dina signaler
Det är viktigt att andra trafikanter på landsvägen uppmärksammar dig. Se därför till att du ger tydliga signaler på vad du tänker göra. Håll exempelvis ut armen när du ska svänga. Var uppmärksam på om det finns andra trafikanter och se dig om innan du svänger eller flyttar dig i sidled.
Cykla långt
Om du ska cykla långt, exempelvis om du ska ut på cykelsemester, en längre dagstur eller träningscykla med racercykel, är det bra om du planerar in pauser längs vägen. Ta med dig dryck och något ätbart för att fylla på energin. Det kan också vara bra att du har med dig
- cykelpump
- extraslang
- däckavtagare
- multiverktyg.
Använd cykelhjälm, belysning och reflexer
Använd alltid cykelhjälm. Våra studier visar att två av tre huvudskador hade kunnat undvikas och över 40 procent av dödsolyckorna hade kunnat förhindras om hjälm använts.
Våra cykelhjälmstester
Vi testar cykelhjälmar för att hjälpa dig att välja en bra och säker hjälm, så välj gärna en hjälm som har fått bra betyg i våra tester.
Cykelhjälmstest vuxna
Cykelhjälmstest barn
Cykla i mörker
När du cyklar i mörker är det särskilt viktigt att du har belysning och reflexer på dig själv och på cykeln. Se till att du har reflexer på kroppsdelar som rör sig, då syns du bättre. Enligt lag gäller att
- framlyset ska ha vitt eller gult sken (som inte blinkar och ska kunna ses på 300 meters håll)
- baklyktan ska vara röd (får blinka)
- reflex baktill ska vara röd
- reflex framtill ska vara vit
- reflexer på sidorna ska vara vita eller orangegula
- eventuell cykelkärra ska ha röd baklykta och röda reflexer bak.
Vanliga olyckor på cykel
Alla som cyklar kan råka ut för en olycka, oavsett om du cyklar på landsväg eller i stadstrafik. Faktum är att om man undantar fallolyckor bland de som går, så utgör cyklister den största gruppen allvarligt skadade i vägtrafiken. Det kan handla om kollisioner med andra fordon eller cyklister men allra vanligast är singelolyckor.
De vanligaste skadorna vid cykelolyckor är huvud- och axelskador på grund av fall.
Minska din risk för att skadas
Genom att följa trafikregler och ha en korrekt utrustning minskar du riskerna för att skadas. Vi har även tagit fram träningsprogrammet Projekt knäkontroll för att minska risken för knäskador. Skulle olyckan vara framme kan du genom Hjärntrappan få tips och råd för hur du snabbare kan återhämta dig efter en hjärnskakning.