Vattenskada – Så gäller Hem- och Villaförsäkringen

En vattenskada uppstår när vatten läcker och orsakar skador i ditt hem. Det kan handla om ett trasigt vattenrör, en läckande diskmaskin eller översvämning efter kraftigt regn. I Folksams hemförsäkringar får du ett skydd där du kan få akut hjälp om oturen är framme.

Din hem- eller villaförsäkring hos Folksam hjälper dig om du drabbas av en vattenskada i ditt hem. Försäkringen täcker kostnader för att reparera skador på huset, till exempel om vatten har skadat golv och väggar. 

Den ersätter också dina personliga ägodelar som blivit förstörda av vatten, som möbler, kläder eller elektronik. Till exempel kan du få ersättning om din tvättmaskin går sönder och läcker vatten som förstör golvet och dina kläder i maskinen. 

Om du behöver bo någon annanstans

Om vattenskadan är så allvarlig att du inte kan bo kvar hemma medan skadorna repareras, ersätter Folksams hemförsäkring även merkostnaden för att bo tillfälligt på annat håll.

Försäkring vid vattenskada baseras på hur du bor

När vatten skadar ditt hem kan det vara svårt att veta vad din försäkring täcker. Här förklarar vi hur försäkringsskyddet fungerar beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Vattenskada i hyresrätt

Bor du i hyresrätt ansvarar din hyresvärd för skador på själva lägenheten. Din hemförsäkring ersätter däremot dina egna saker, som möbler eller kläder, och extra kostnader om du tillfälligt behöver bo någon annanstans. Kontakta både din hyresvärd och oss direkt vid en skada. 

Vattenskada i bostadsrätt

I bostadsrätt täcker din bostadsrättsförsäkring (även kallat bostadsrättstillägg) skador på det du själv ansvarar för enligt lagen. Det gäller till exempel väggar, golv, innertak och fasta installationer som köksinredning och badrum. Hemförsäkringen täcker dina saker. 

Om ett tappvattenrör i fastigheten går sönder är det föreningen som ansvarar för reparationen, både i din lägenhet och i resten av huset. Om du råkar ut för en skada ska du anmäla den både till din förening och oss.

Vattenskada i villa

Bor du i villa behöver du en villaförsäkring som täcker skador på själva byggnaden, exempelvis golv och väggar. Hemförsäkringen täcker dina saker. Exempelvis vid oberäknat läckage genom ledningar eller maskiner kan villaförsäkringen täcka skador på byggnaden medan hemförsäkringen täcker dina skadade personliga tillhörigheter.

Begränsa skadan: Försök stoppa eller minska vattenflödet om det är möjligt. Stäng av huvudvattenkran vid läckage och torka bort vatten som spridit sig. Du behöver inte invänta ditt försäkringsbolag för akuta åtgärder som minskar skadan.  

Dokumentera skadorna: Ta foton på allt som blivit skadat och skriv ned vad som hänt. Detta underlättar handläggningen av ditt ärende.  

Samla underlag: Har några av dina saker skadats? Ta fram kvitton, garantibevis eller andra underlag för de saker som skadats eller förstörts. Saknar du dokumentation får du anmäla med uppskattat värde och ålder. 

Gör din skadeanmälan till Folksam: Anmäl skadan så fort det är möjligt.

Det enklaste är att göra det på vår webb. Ta bilder av skadorna och dokumentera vad som hänt. Har föremål skadats är det bra med underlag som exempelvis kvitton/garantibevis.  

Om du har allvarliga vattenskador kontaktar du vår skadeavdelning0771-950 950. 

Efter att skadeanmälan kommer vi kontakta dig för vidare handläggning.  

Även om din försäkring täcker många typer av vattenskador finns det situationer där du kan få avslag eller reducerad ersättning. Här förklarar vi de vanligaste undantagen du bör vara medveten om. 

Gradvisa fuktskador och bristande underhåll

  • Försäkringen täcker skador som uppstår oberäknat. Långvarig fukt som pågått under en längre tid ersätts inte. Till exempel får du ingen ersättning för rötskador, mögel eller korrosion och inte heller ersättning vid allmänna fuktproblem.
  • Skador på byggnadsdelar, exempelvis väggar och golv i badrum som orsakats av ombyggnad/renovering eller reparation. 
  • En förutsättning för ersättning för skadade ytskikt och tätskikt i våtutrymmen är att det är byggt enligt gällande byggnormer och branschregler. 

Ja, om skadan uppstår oberäknat– till exempel att en vattenledning inne i väggen brister och vatten forsar ut – då gäller villaförsäkringen och bostadsrättsförsäkringen för följdskadorna även i badrummet.

Skador på badrummets ytskikt (kakel, mattor) och tätskikt ersätts dock inte om det är genom dessa som vattnet läckt ut​ i villaförsäkring bas. I villaförsäkring stor finns skydd även för det läckande yt- och tätskiktet.  

En förutsättning är att badrummet är korrekt byggt enligt gällande byggnormer och branschregler och underhållet. Om en läckageskada beror på ett slitet eller felaktigt ytskikt eller tätskikt kommer det inte ersättas.

Om en vattenskada i din bostad sprider sig och skadar grannens lägenhet eller egendom kan du bli skadeståndsskyldig. Det låter oroande, men som tur är har hemförsäkringen ett ansvarsskydd som täcker detta.  

Ansvarsförsäkringen i hemförsäkringen kan gå in och betala skadeståndskrav för vattenskador du orsakat hos grannar om du bor i bostadsrätt eller din hyresvärd om du bor i hyresrätt. 

Det gäller så länge du inte orsakat skadan med uppsåt eller genom grov vårdslöshet. I praktiken innebär det att Folksam tar hand om ersättningen till grannen, ifall du anses ansvarig för exempelvis en genomläckning. 

Folksams hem- eller villaförsäkring täcker inte själva stoppet i avloppet, eftersom stopp oftast beror på bristande underhåll. Däremot täcker försäkringen vattenskador som uppstår vid ett oberäknat stopp som gör att vatten svämmar över och orsakar skador. 

Till exempel om du råkar spola ner ett föremål som direkt fastnar i röret och skapar ett akut stopp, så att vatten snabbt svämmar över i badrummet. Då kan försäkringen ersätta skadorna på golvet eller saker som förstörs av vattnet.

Nej, mögel räknas normalt inte som en vattenskada och ersätts vanligtvis inte av försäkringen. Mögel orsakas ofta av långvarig fukt och dålig ventilation, vilket betraktas som ett underhållsproblem. Det är viktigt att regelbundet kontrollera tätskikt och fuktutsatta områden för att undvika mögel. 

Det bästa sättet att undvika problem med vattenskador är att arbeta förebyggande. Via länken nedan du våra bästa tips på hur du enkelt skyddar ditt hem och minskar risken för vattenskador. 

Våra bästa tips på hur du skyddar ditt hem.

Visste du om du kan få 10% rabatt på din Villaförsäkring om du förebygger vattenskador? Som kund i Folksam kan du köpa en vattenfelsbrytare till ett rabatterat pris och samtidigt minska din försäkringskostnad. 

Köp vattenfelsbrytare här.

Våra hemförsäkringar

I hemmet samlas allt ditt hjärta klappar för. Här finns kära och välkända saker, minnen och ägodelar.